Guide: Så minskar du matsvinnet i skolmatsalen

Livsmedel Matsvinn är ett problem som de flesta skolor känner igen. Men det går att göra något åt saken. Klimatkommunerna har tagit fram en guide som kan hjälpa dig på vägen.

Guide: Så minskar du matsvinnet i skolmatsalen

Flera kommuner har satt upp tydliga mål för att minska livsmedelsinköpens klimatpåverkan, men många upplever att arbetet behöver växla upp för att ge effekt. Exempelvis äter många elever mindre och mer mat slängs då vegetariska rätter serveras.

Under förra året genomförde Klimatkommunerna projektet VEGA där åtta skolor testade olika åtgärder för att öka acceptansen för vegetariska rätter och för att minska matsvinnet.

Guide för skolor

Projektet har utmynnat i en guide, VEGA-guiden och här presenteras en rad inspirerande exempel på vad skolorna har gjort för att minska matsvinnet. Att skapa nyfikenhet kring vegetarisk mat och att tävla mellan skolor är två av tipsen som projektet utmynnade i.

På Karolinska gymnasiet i Örebro arrangerade man exempelvis en dag för att engagera hela skolan i att minska matens klimatpåverkan. Dagen resulterade bland annat i en utmaning från en annan skola om vem som kunde minska svinnet mest.

På Väse skola i Karlstad testade man att låta årskurs 6 vara med i skolrestaurangen och portionera ut mat till andra elever. Resultatet blev att tallrikssvinnet minskade med 25 procent.

På Sörgårdsskolan i Östersund samlas eleverna för ett matprat innan lunch. Kockarna berättar om dagens lunch, varför riset är utbytt mot matvete, eller om hur guinoabiffen smakar. Barnen tycker nu ofta att de vegetariska maten smakar bra. 

Fler exempel hittar du i Vegaguiden

 

 

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.