nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Under 2016 har olika strategier testats för att få elever att slänga mindre mat och äta mer vegetarisk i åtta skolor från norr till söder. Resultatet kan du läsa om i Vegaguiden från Klimatkommunerna.

Guide: Så minskar du matsvinnet i skolmatsalen

Matsvinn är ett problem som de flesta skolor känner igen. Men det går att göra något åt saken. Klimatkommunerna har tagit fram en guide som kan hjälpa dig på vägen.

  • Annons 1

Flera kommuner har satt upp tydliga mål för att minska livsmedelsinköpens klimatpåverkan, men många upplever att arbetet behöver växla upp för att ge effekt. Exempelvis äter många elever mindre och mer mat slängs då vegetariska rätter serveras.

Under förra året genomförde Klimatkommunerna projektet VEGA där åtta skolor testade olika åtgärder för att öka acceptansen för vegetariska rätter och för att minska matsvinnet.

Guide för skolor

Projektet har utmynnat i en guide, VEGA-guiden och här presenteras en rad inspirerande exempel på vad skolorna har gjort för att minska matsvinnet. Att skapa nyfikenhet kring vegetarisk mat och att tävla mellan skolor är två av tipsen som projektet utmynnade i.

På Karolinska gymnasiet i Örebro arrangerade man exempelvis en dag för att engagera hela skolan i att minska matens klimatpåverkan. Dagen resulterade bland annat i en utmaning från en annan skola om vem som kunde minska svinnet mest.

På Väse skola i Karlstad testade man att låta årskurs 6 vara med i skolrestaurangen och portionera ut mat till andra elever. Resultatet blev att tallrikssvinnet minskade med 25 procent.

På Sörgårdsskolan i Östersund samlas eleverna för ett matprat innan lunch. Kockarna berättar om dagens lunch, varför riset är utbytt mot matvete, eller om hur guinoabiffen smakar. Barnen tycker nu ofta att de vegetariska maten smakar bra. 

Fler exempel hittar du i Vegaguiden

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.