nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Under 2016 har olika strategier testats för att få elever att slänga mindre mat och äta mer vegetarisk i åtta skolor från norr till söder. Resultatet kan du läsa om i Vegaguiden från Klimatkommunerna.
Under 2016 har olika strategier testats för att få elever att slänga mindre mat och äta mer vegetarisk i åtta skolor från norr till söder. Resultatet kan du läsa om i Vegaguiden från Klimatkommunerna.

Guide: Så minskar du matsvinnet i skolmatsalen

Matsvinn är ett problem som de flesta skolor känner igen. Men det går att göra något åt saken. Klimatkommunerna har tagit fram en guide som kan hjälpa dig på vägen.

  • Annons 1

Flera kommuner har satt upp tydliga mål för att minska livsmedelsinköpens klimatpåverkan, men många upplever att arbetet behöver växla upp för att ge effekt. Exempelvis äter många elever mindre och mer mat slängs då vegetariska rätter serveras.

Under förra året genomförde Klimatkommunerna projektet VEGA där åtta skolor testade olika åtgärder för att öka acceptansen för vegetariska rätter och för att minska matsvinnet.

Guide för skolor

Projektet har utmynnat i en guide, VEGA-guiden och här presenteras en rad inspirerande exempel på vad skolorna har gjort för att minska matsvinnet. Att skapa nyfikenhet kring vegetarisk mat och att tävla mellan skolor är två av tipsen som projektet utmynnade i.

På Karolinska gymnasiet i Örebro arrangerade man exempelvis en dag för att engagera hela skolan i att minska matens klimatpåverkan. Dagen resulterade bland annat i en utmaning från en annan skola om vem som kunde minska svinnet mest.

På Väse skola i Karlstad testade man att låta årskurs 6 vara med i skolrestaurangen och portionera ut mat till andra elever. Resultatet blev att tallrikssvinnet minskade med 25 procent.

På Sörgårdsskolan i Östersund samlas eleverna för ett matprat innan lunch. Kockarna berättar om dagens lunch, varför riset är utbytt mot matvete, eller om hur guinoabiffen smakar. Barnen tycker nu ofta att de vegetariska maten smakar bra. 

Fler exempel hittar du i Vegaguiden

 

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.