nr-logo

Tidningen för miljöproffs

I Norge görs detta redan, där har TINE Meieriet kompletterat sin märkning ”Best for” med ”Men ikke darlig etter”. FOTO: Morguefile

Så blir svensk matpolitik

Ohållbara produktionskedjor och enorma mängder matsvinn. Framtidens livsmedelsproduktion är en högaktuell fråga. Nu har regeringen, Vänsterpartiet och de fyra borgerliga partierna kommit överens om en gemensam strategi på området.

  • Annons 1

Först skulle den ha presenterats efter sommaren, sedan under senhösten. Nu har regeringen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna kommit överens om målen för svensk matpolitik.

Framtidens livsmedelsproduktion är en högaktuell fråga. Idag står utsläppen från mat och jordbruk för ungefär 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser och vi behöver hitta nya sätt att tillverka mat för att produktionen ska hålla sig inom de planetära gränserna.

Tre viktiga frågor

Den nya Livsmedelsstrategin omfattar hela livsmedelskedjan och innehåller mål fram till 2030 om att bland annat öka produktionen av livsmedel och hänsyn till nationella miljömål. Strategin innehåller tre viktigaställningstaganden:

  • Utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar. Detta ska göras genom ändamålsenliga skatter och avgifter, regelförenklingar, administrativa lättnader mm.
  • Konsumenterna ska ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val, exempelvis av närproducerat och ekologiskt. Marknaden ska kännetecknas av en väl fungerande konkurrens.
  • Kunskaps- och innovationssystemet ska stödjas för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.

 

Efterlängtad

Livsmedelsstrategin är efterlängtad från branschen. I somras presenterade livsmedelsföretaget Axfood en egen ”skuggstrategi ” med 79 konkreta förslag på åtgärder samt en vision om den mat vi producerar och äter 2030. Bland annat innehåller matkassen mer ekologisk mat och mer bönbaserade produkter. Istället för köttfärs äter vi gröna proteiner och mjölkprodukterna har delvis bytts ut mot växtbaserade alternativ som exempelvis havredryck.

– Att regeringen och Alliansen nu enats om målen för en livsmedelsstrategi till 2030 har ett stort värde. Det ger välbehövliga, stabila och förutsägbara spelregler för en hel bransch. Däremot saknar jag en tydlighet om att svenska mervärden är viktiga för konkurrenskraften. Det finns heller inte så mycket handfast när det gäller styrmedel och olika satsningar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Även Världsnaturfonden, WWF:s matexpert Anna Richert hade velat ha tydligare besked om hur maten vi äter kan bli mer hållbar.

– En av planetens främsta påfrestningar kopplat till maten är konsumtionen av kött. Vi måste våga ta tjuren vid hornen och minska och helst halvera vår köttkonsumtion. Vi hade hoppats att politikerna skulle ta tydligare ställning i frågan och inte skjuta över problemet på kommande generationer, säger Anna Richert.

Inom kort kommer regeringen att överlämna en proposition till riksdagen om livsmedelsstrategin.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.