Stockholm får förpackningsfri mataffär

Livsmedel De poppar upp en efter en, matbutikerna som säljer livsmedel på lösvikt. Syftet är att minimera den mängd sopor som en vända till mataffären genererar. Till sommaren kommer den första affären till Stockholm.

Stockholm får förpackningsfri mataffär
Wasteless

Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. Idag finns det så kallade zero-wastebutiker i ett flertal europeiska storstäder, bland annat i Köpenhamn och Malmö. Kunderna tar med sig egna burkar och behållare som de fyller med torrvaror i önskad mängd. På så vis behöver en matkasse inte generera en vända till avfallsstationen och bidra till det redan gigantiska sopberget. Att kunderna själva väljer exakt vilken mängd de vill köpa gör också att matsvinnet minskar.

Låga priser

När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym.

wasteless founders
Mathias Östlund och Naomi Glinn, grundare av butiken.

– Förpackningar står för cirka 15 procent av en varas pris. Vår målsättning är att hålla nere priserna, utan att för den delen behöva offra kvaliteten, berättar Mathias Östlund som startar Stockholmsbutiken Wasteless tillsammans med sin flickvän Naomi Glinn.

Butiken kommer att erbjuda alla torrvaror som man kan hitta i en vanlig mataffär. Nötter, bönor, kaffe, vinäger och honung blir några produkter i sortimentet. Även frukt och grönsaker ska finnas till försäljning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.