nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym. FOTO: Wasteless

Stockholm får förpackningsfri mataffär

De poppar upp en efter en, matbutikerna som säljer livsmedel på lösvikt. Syftet är att minimera den mängd sopor som en vända till mataffären genererar. Till sommaren kommer den första affären till Stockholm.

  • Annons 1

Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. Idag finns det så kallade zero-wastebutiker i ett flertal europeiska storstäder, bland annat i Köpenhamn och Malmö. Kunderna tar med sig egna burkar och behållare som de fyller med torrvaror i önskad mängd. På så vis behöver en matkasse inte generera en vända till avfallsstationen och bidra till det redan gigantiska sopberget. Att kunderna själva väljer exakt vilken mängd de vill köpa gör också att matsvinnet minskar.

Låga priser

När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym.

wasteless founders

Mathias Östlund och Naomi Glinn, grundare av butiken.

– Förpackningar står för cirka 15 procent av en varas pris. Vår målsättning är att hålla nere priserna, utan att för den delen behöva offra kvaliteten, berättar Mathias Östlund som startar Stockholmsbutiken Wasteless tillsammans med sin flickvän Naomi Glinn.

Butiken kommer att erbjuda alla torrvaror som man kan hitta i en vanlig mataffär. Nötter, bönor, kaffe, vinäger och honung blir några produkter i sortimentet. Även frukt och grönsaker ska finnas till försäljning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.