nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym.
Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym. FOTO: Wasteless

Stockholm får förpackningsfri mataffär

De poppar upp en efter en, matbutikerna som säljer livsmedel på lösvikt. Syftet är att minimera den mängd sopor som en vända till mataffären genererar. Till sommaren kommer den första affären till Stockholm.

  • Annons 1

Att sälja livsmedel på lösvikt är en trend som växer sig starkare i hela Västeuropa. Idag finns det så kallade zero-wastebutiker i ett flertal europeiska storstäder, bland annat i Köpenhamn och Malmö. Kunderna tar med sig egna burkar och behållare som de fyller med torrvaror i önskad mängd. På så vis behöver en matkasse inte generera en vända till avfallsstationen och bidra till det redan gigantiska sopberget. Att kunderna själva väljer exakt vilken mängd de vill köpa gör också att matsvinnet minskar.

Låga priser

När förpackningarna försvinner kan man också pressa priserna på ekologiska livsmedel eftersom maten kan köpas in i större volym.

wasteless founders

Mathias Östlund och Naomi Glinn, grundare av butiken.

– Förpackningar står för cirka 15 procent av en varas pris. Vår målsättning är att hålla nere priserna, utan att för den delen behöva offra kvaliteten, berättar Mathias Östlund som startar Stockholmsbutiken Wasteless tillsammans med sin flickvän Naomi Glinn.

Butiken kommer att erbjuda alla torrvaror som man kan hitta i en vanlig mataffär. Nötter, bönor, kaffe, vinäger och honung blir några produkter i sortimentet. Även frukt och grönsaker ska finnas till försäljning.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.