Gruvboom drabbar miljön och skattebetalarna

Marksanering Gruvbolag underskattar ofta miljöriskerna och det är ofta skattebetalarna som får betala i slutändan. Det framgår när Vetenskapsradion Klotet undersöker gruvbranschen.

Gruvboom drabbar miljön och skattebetalarna

Det pågår en gruvboom i Sverige, som är ett generöst land mot gruvföretagen när det gäller miljötillstånd och kostnader. Och branschen spår att trenden kommer hålla i sig, med fler nyetableringar och fler jobb i glesbygden.

Men miljökostnaden kan bli stor. Det menar gruvexperten Robert Erixson på länsstyrelsen i Västerbotten. Han berättar i Vetenskapsradion Klotet att gruvbolagen ofta lägger fram rena glädjekalkyler när det gäller påverkan på miljön.

Underskattar miljörisker

Robert Erixson har tittat närmare på hur det har gått då fem olika gruvor har gått i konkurs. De ska då ha avsatt en miljöfond som kan användas för att städa upp naturen om gruvan stängs. Men de pengarna räcker oftast inte på långa vägar. Det blir skattebetalarna som får betala priset när gruvföretagen har lämnat Sverige.

– Miljöriskerna underskattas i miljökonsekvensbeskrivningarna. Det skiljer sig på ett väldigt betydande sätt från det man sa om hur stor miljöpåverkan skulle kunna bli till den verklighet vi ser idag.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.