Gemensamt krafttag för att minska mängden avfall

Avfall & Återvinning För femte året i rad pågår nu veckan "Europa minskar avfallet". I Sverige deltar ett 50-tal kommuner, organisationer, företag och skolor i projekt med syftet att minska mängden avfall.

2012 slängde vi 460 kg sopor per person och totalt 4,4 miljoner ton sopor i hela Sverige. Prognosen för år 2030 är en fördubbling, alltså 8,8 miljoner ton hushållsavfall. Då vi redan återvinner 99 procent av vårt hushållsavfall, finns den stora miljövinsten i att minska själva mängden, enligt Avfall Sverige, branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning.

Under veckan ”Europa minskar avfallet” arbetar lokala krafter i hela Europa för att öka kunskapen om hur vi kan göra för att minska mängden avfall. I Sverige tävlar bland annat skolorna i Gislaved kommun om att slänga minst mängd mat.

Enligt Avfall Sverige skulle 5 procents minskning av mängden hushållsavfall i Sverige betyda att de årliga utsläppen av växthusgaser minskar med 300 000 ton. Detta, i sin tur, motsvarar de årliga utsläppen av växthusgaser i en medelstor svensk kommun.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.