Gasforum ska räta upp marknaden i Stockholm

Stockholm har länge varit ett problembarn för fordonsgasbranschen, med många aktörer som vill tjäna pengar på biogasen och gasbrist vid pumparna som följd. Nu bildas Biogas Öst, ett samarbetsforum som ska råda bot på problemen, skriver Svenska Dagbladet. Fokus läggs på slutkunderna ute vid pumparna.

Svenska Gasföreningen ska tillsammans med andra aktörer bilda ett samverkansforum – Energikontoret, Hushållningssällskapet och Miljöbilar Stockholm blir referensgrupp. Samtliga aktörer, bland annat Aga, Fortum och Stockholm Vatten, kommer att ingå i samarbetsorganet som får namnet Biogas Öst. Samarbetsformen utgår från den modell som redan finns idag i Biogas Väst i Göteborg och Biogas Syd i Malmö – där alla aktörer på marknaden gått samman.

–Branschen behöver formera ett samverkansorgan som är mer långsiktigt. Vi vet att det finns behov av en bred grupp och ett stort intresse, säger Erika Ullberg, informationsansvarig på Svenska Gasföreningen, till Svenska Dagbladet.

Ingen har tagit helhetsgrepp

I Stockholm har man inte varit i närheten av det samarbete som finns på andra håll. Aktörerna har sett till sin vinst i första hand utan att tänka på resultatet för slutkunden. Det handlar om biogasproducenten Stockholm Vatten och Aga med monopol på distributionen, som sedan har sålts på olika mackar som OKQ8, Statoil och Shell.

Med så många aktörer involverade i distributionskedjan så skiljer sig situationen i Stockholm helt från den i bland annat Göteborg och Malmö, där ett bolag ansvarar för hela kedjan.

En annan viktig skillnad är att Stockholm har saknat reservgas och naturgasledningar, därmed har tillgången inte alltid kunnat möta efterfrågan. Gasen har helt enkelt tagit slut i pumparna.

”Starkare kundperspektiv”

Biogas Öst kommer att ha ett första möte efter årsskiftet.

–Våra taxichaufförer bryr sig ju bara om att det finns gas när de ska tanka. Alla inser nu sin del av ansvaret. Vi kommer att få se ett mycket starkare kundperspektiv. En viktig förutsättning är att det inte är dålig kommunikation mellan parterna, säger Erika Ullberg till Svenska Dagbladet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.