IPCC-rapporten: Klimatförändringen går att hejda

Klimat Klimatförändringen fortsätter men är fortfarande möjlig att hejda. Dock krävs stora ansträngningar som snabbt minskar utsläppstakten. Detta enligt en rapport från IPCC:s första arbetsgrupp.

IPCC-rapporten: Klimatförändringen går att hejda
IPCC:s rapport sammanställer kunskap om klimatförändringarna. Foto: StockAdobe

En av IPCC:s arbetsgrupper, arbetsgrupp 1, har nu släppt sin rapport inför den slutliga sammanställningen nästa år. Gruppen fokuserar på klimatförändringen och klimatsystemet, och rapporten är godkänd av 195 medlemsländer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Bilden av klimatförändringen allt tydligare

Enligt Valérie Masson-Delmotte, en av forskarna som arbetat med rapporten, finns det nu en tydligare bild av klimatförändringarna.

– Vi har en mycket tydligare bild av det tidigare, nuvarande och framtida klimatet, vilket är avgörande för att förstå vart vi är på väg, vad som kan göras och hur vi kan förbereda oss, säger hon i ett uttalande.

IPCC:rapporten: Snabba åtgärder krävs

Enligt rapporten behövs omgående, snabba och storskaliga åtgärder för att begränsa uppvärmningen till 1,5 till 2 grader, åtgärder som minskar utsläppen inom de närmaste decennierna.

Klimatet kommer, enligt rapporten, att förändras i alla delar av världen. Värmeböljor, längre perioder av värme och kortare perioder av kyla är att vänta vid 1,5 graders uppvärmning. Vid 2 graders uppvärmning blir effekterna ännu allvarligare.

Inte bara en fråga om temperatur

Rapporten lyfter också fram ett antal andra effekter av klimatförändringarna. Dit hör översvämningar till följd av kraftiga regn, torka, höjda havsnivåer. Enligt rapporten skulle också extrema havsnivåer, som tidigare antagits inträffa vart hundrade år, kunna inträffa varje år redan omkring år 2100.

IPCC har i rapporten gått djupare in på hur olika delar av världen påverkas av klimatförändringarna. För norra Europas del handlar det om ett varmare och blötare klimat.

Fem olika scenarior

I rapporten redovisas fem olika scenarior för hur klimatet skulle kunna utvecklas beroende på hur utsläppen förändras. Vid presskonferensen fick Valérie Masson-Delmotte frågan om vilket av dessa scenarior som är det mest troliga.

– Det är inte vår uppgift att bedöma vilket scenario som är det mest troliga, svarade hon, och fortsatte:

– Enligt de åtaganden som fanns 2015 skulle vi nå drygt två graders uppvärmning. Det är vårt mittenscenario.

Här finns rapporten (preliminär version) Först i rapporten finns en sammanfattning för beslutsfattare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.