Forskare: Pappersmuggar lika giftiga som plastmuggar

Kemikalier En ny studie från Göteborgs universitet avslöjar att engångspappersmuggar ofta innehåller lika skadliga kemikalier som plastmuggar.

Forskare: Pappersmuggar lika giftiga som plastmuggar
Foto: Adobe Stock

Plastens skadliga inverkan på miljön har ökat efterfrågan på alternativa förpackningsmaterial ökat. Men en ny studie utförd av forskare vid Göteborgs universitet visar att övergången till pappersmuggar inte nödvändigtvis är en problemfri lösning.

Studien undersökte hur olika typer av engångsmuggar påverkar miljön. Resultaten avslöjade att både pappers- och plastmuggar utsöndrar giftiga kemikalier när de interagerar med vatten och jord under en längre tidsperiod. Studien har fokuserat särskilt på fjärilsmyggans larver, som fungerar som indikatorer för vattenkvalitet. Kemikalierna från pappersmuggar visade sig ha en negativ inverkan på larvernas tillväxt och överlevnad.

Bioplast fortsatt giftig

Bethanie Carney Almroth, professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet, berättar i en kommentar till studien att den visar att både pappersmuggar och plastmuggar har en negativ påverkan på mygglarvernas tillväxt i både vatten och jord.

Pappersmuggar, som ofta anses vara ett mer miljövänligt alternativ än plastmuggar, har en tunn plastfilm på insidan för att förhindra vätskeläckage. Denna plastfilm, vanligtvis tillverkad av polylaktid (PLA), betraktas som en förnybar och mer nedbrytbar plast. Trots detta visade studien att PLA-plasten fortfarande kan vara giftig och ha negativa effekter på miljön och levande organismer.

– Bioplast bryts inte ner tillräckligt effektivt när det hamnar i vatten, det kan finnas risk att plasten stannar kvar i naturen och eventuellt tas upp i vävnaden hos djur och människor, precis som annan plast gör. Bioplasten innehåller minst lika många kemikalier som konventionell plast, säger Bethanie Carney Almroth.

Resultaten från studien har publicerats i tidskriften ”Environmental Pollution”.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.