En grupp brittiska och kinesiska forskare pekar ut hanteringen Jordens kritiska zon som avgörande för att stoppa klimatförändringarnas negativa påverkan på den globala livsmedelsproduktionen. De kritiska zonerna består enligt forskarna av den tunna yta på Jordens yta som sträckker sig från grundvattnets rötter till växternas toppar. Denna zon reglerar flödet av vatten, växthusgaser, näringsämnen och energi, vilket stödjer djur- och växtlivet samt tillgången till mat, dricksvatten och ren luft. Begreppet kritisk zon myntades i börja av 2000-talet. Mänsklig aktivitet har enligt forskarnaunder årtiondena försämrat zonens tillstånd över hela världen.
Att hantera de kritiska zonerna kräver enligt forskarna djup lokalkännedom. I en ny artikel publicerad i American Geophysical Union’s tidskrift Earth’s Future beskrivs forskarnas erfarenheter av att arbeta med bönder på mark som kraftigt förändradts av mänsklig aktivitet och utifrån kunskapen därifrån dragit slutsatser kring hur den kritiska zonen bättre kan hanteras och skyddas. Insikterna sammanfattas i ett nytt diagram som tydligare än tidigare visar mänsklig påverkan på jordens kritiska zon.
– Människor har kraftigt modifierat jorden i nästan 12 000 år genom jordbruk, gruvdrift, skogsbruk och urbanisering. Vi har förändrat vår miljö i så hög grad att vi har skapat en ny geologisk epok genom de ändringar vi har gjort i den kritiska zonen, säger professor Larissa Naylor från University of Glasgow som lett arbetet med det nya diagrammet.
Forskarna föreslår att det nya diagrammet ersätter ett mer förenklat grafiskt verktyg från 2007 som fokuserar på naturliga processer som formar den kritiska zonen utan att ta hänsyn till mänsklig påverkan på landskapen.