Förbud mot marin geoenginering

Klimat En internationell överenskommelse om reglering av marin geoengineering slogs fast i förra veckan. Bakom beslutet står 43 länder i det så kallade Londonprotokollet som arbetar mot marin dumpning av avfall och miljöfarliga ämnen.

1972 undertecknades den globala dumpningskonventionen, också kallad Londonkonventionen, för att förhindra spridning av havsföroreningar från dumpning av avfall. 1996 kom flera av länderna i konventionen överens om att gå vidare och göra bindande förbud mot dumpning till huvudprincip i Londonprotokollet. På senare år har klimatfrågan stått i fokus.

– En del av diskussionen har handlat om tekniska lösningar som syftar till att motverka klimatförändringar eller påverka naturliga processer i den marina miljön, så kallad geoengineering. Hittills har det saknats ett bindande internationellt regelverk för sådana åtgärder, säger Niels Krabbe, utredare vid internationella enheten på Havs- och vattenmyndigheten, HaV och Sveriges representant i förra veckans partsmöte.

I och med överenskommelsen i Londonprotokollet förbjuds en geoengineeringsteknik, havsgödning, men tillägget är utformat så att andra marina geoengineeringstekniker kan inkluderas framöver.

Marin geoengineering definieras i Londonprotokollet som avsiktliga ingrepp i den marina miljön i syfte att manipulera naturliga processer och där det finns risk för skadevållande effekter. Regleringen är den första av sitt slag inom den internationella havsrätten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste