nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Göteborgs Hamn uppmuntrar förbättrad bränslekvalitet.

Bonus för renare bränsle i tankarna

100 ton i minskade svaveldioxidutsläpp. Så mycket gav Göteborgs Hamns kampanj för renare havsmiljö förra året. I år väntas effekten bli ännu större.

  • Annons 1

Göteborgs Hamn sedan 2011 drivit en kampanj för renare havsmiljö. De fartyg som väljer att satsa på bränsle med högst 0,1 procents svavelhalt kompenseras för det två gånger per år, som mest med 125 000 kronor per halvårsperiod. Även andra miljövänliga bränslen, som till exempel LNG (flytande naturgas), kvalificerar rederier för ekonomiskt stöd.

– Med det här programmet vill vi uppmuntra rederierna att bidra till renare sjöfart och förbereda sig på EU:s hårdare svaveldirektiv, som införs den 1 januari 2015, säger Anna Jivén, tf miljöchef på Göteborgs Hamn.

2012 bidrog kampanjen till en utsläppsminskning på 100 ton svaveldioxid, och den positiva trenden fortsätter. Efter första halvåret 2013 ligger utsläppsminskningen på 60 ton.

Efter det första halvåret 2013 har 2 miljoner kronor betalats ut till de rederier som deltar i kampanjen. Göteborgs Hamn finansierar programmet genom sin miljödifferentierade hamntaxa, där en extra tilläggsavgift tas ut av fartyg vars bränsle har en svavelhalt som överstiger 0,5 procent.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4