Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Folket klarar inte hettan – Qatar installerar AC utomhus

Klimat 50,4 grader. Så hett kan det vara i Qatar en varm dag. Nu installerar landet air condition utomhus för att tackla uppvärmningen.

Folket klarar inte hettan – Qatar installerar AC utomhus
Doha, Quatar. Foto: Adobe Stock

Qatar, som ligger granne med Saudiarabien, är ett av de snabbast uppvärmda områdena i världen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

När den globala uppvärmningen når 2,2 grader, beräknas temperaturen i Qatar vara 4-6 grader varmare än i dag. Det rapporterar tidningen The Washington Post.

Vi kan inte fungera normalt.

– Qatar är ett av de snabbast uppvärmda områdena i världen, åtminstone utanför Arktis. Förändringarna där kan hjälpa oss att förstå vad resten av världen kan förvänta sig om vi inte vidtar åtgärder för att minska våra utsläpp av växthusgaser, säger Zeke Hausfather, klimatforskare vid Berkeley Earth, till Washington Post.

Svala trottoarer

För att möta den ökade uppvärmningen i landet installeras air conditions för att kyla ned platser utomhus. Dessa är gallerior, utomhusmarknader, trottoarer och läktare vid sportarenor.

– Om du stänger av AC:n blir det olidligt. Vi kan inte fungera normalt, säger Yousef al-Horr, grundare av Gulf Organization.

60 procent av landets el går i dagsläget till nedkylning, vilket kan jämföras med att 10 procent av all världens el går till att kyla ned bostäder. Qatar tror att kylkapaciteten kommer fördubblas i landet mellan 2016 och 2030.

Fler alternativ

Ett annat land som brottas med ökad värme är Colombia. I staden Medellín har man istället för att installera AC:s utomhus, planterat 8 800 träd och palmer som sänker stadstemperaturen.

Träden täcker 65 hektar och har hittills sänkt stadstemperaturen med två grader. Växtligheten förbättrar även luftkvaliteten och binder koldioxid.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.