Flyg utom EU slipper köpa klimatkrediter

I höstas ledde konflikter mellan EU och bland annat USA till att klimatkommissionär Connie Hedegaard föreslog att undanta internationellt flyg från utsläppssystemet. Nu backas det upp av parlamentet.

EU-parlamentets miljökommitté sa i förra veckan ja till kommissionens förslag om att tillfälligt låta flyg till och från icke-europeiska länder undantas i EU:s utsläppssystem. Detta fram till att FN:s internationella flygorgan, ICAO, har sitt möte till hösten.

Bakgrunden är att Kina tidigare har förbjudit sina flygbolag att handla med utsläppsrätter inom EU:s system ETS och flera andra stora länder, däribland USA, vägrar gå med på unionens regler om att flygbolag som kör till och från EU ska tvingas köpa utsläpsrätter.

Connie Hedegaard sade i höstas att hon ville skapa en positiv atmosfär kring förhandlingarna inom ICAO. Målet är att få till internationella diskussioner om ett globalt system för att minska flygets klimatutsläpp.

Uppmanar Obama

Parlamentsledamoten Peter Liese som även tidigare haft en central roll i frågor som rör utsläppshandel för flyget kommenterar parlamentets beslut:

– Dagens omröstning är en tydlig signal att EU vill ha en internationell lösning. Det finns inga mer ursäkter för icke-EU-länder att inte engagera sig i frågan. Länder utanför EU har gett intrycket av att det är EU som står i vägen, men nu får vi se om de har tillräckligt mycket engagemang, säger han och vände sig bland annat till USA:s president Barack Obama som han menar kan förlora all sin trovärdighet om han fortsätter sätta sig på tvären när det gäller en lösning inom ett viktigt område.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.