I ett pressmeddelande kommenterar EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans rapporten.
– Klimatkrisen är över oss. Dess effekter på människor och natur världen över är verkliga och kommer att intensifieras under de kommande årtiondena. Vi måste lyssna på denna varning och öka våra insatser för att bli mer motståndskraftiga mot det föränderliga klimatet samtidigt som vi fortsätter att minska våra växthusgasutsläpp, säger han.
I pressmeddelandet listar EU de viktigaste resultaten som rapporten enligt dem kommit fram till. De nämner bland annat rapportens slutsatser om skador på ekosystem, mänsklighetens minskade förmåga att anpassa sig samt klimatförändringens påverkan på människans fysiska och psykiska hälsa.
Enligt EU-kommissionen förstärker resultatet i rapporten behovet av att Europa blir mer klimattåligt. I sitt pressmeddelande beskriver kommissionen att EU strävar efter att göra anpassningen smartare snabbare och mer systematisk.
EU överväger åtgärder för att stärka sin energisäkerhet – med klimatet åtanke
På grund av kriget i Ukraina och allt hårdare sanktioner mot Ryssland överväger EU åtgärder för att stärka sin energisäkerhet. Det framgår efter ett special-sammankallat energiministermöte i Bryssel den 28 februari.
I mötet påtalade bland annat Tysklands vicekansler och minister för ekonomi och klimatskydd Robert Habeck att ”den ryska attacken mot Ukraina måste väcka Europa när det gäller energipolitik” samt att ”vi måste driva energiomställningen framåt på europeisk nivå”, rapporterar Euractiv.
I samband med mötet skrev Europaparlamentet även ett förslag till resolution där de uppmanar medlemsländerna att ”avsevärt minska energiberoendet, särskilt av rysk gas, olja och kol, bland annat genom att diversifiera energikällorna, inbegripet genom att utvidga terminaler och försörjningsvägar för flytande naturgas, göra en uppdelning av gaslagringen och öka energieffektiviteten och påskynda omställningen till ren energi”.
Nu är förslaget på social taxonomi här
Arbetsgruppen i EU:s plattform för hållbar finansiering publicerade i veckan sin slutrapport med förslag på hur den så kallade sociala taxonomin ska utformas. I förslaget har arbetsgruppen delat upp de sociala frågorna i tre områden – arbetsrättsliga frågor, frågor som berör företagens påverkan på människors levnadsstandard och frågor om hur företag bidrar till hållbara samhällen.
I de tre områdena finns underområden som enligt förslaget ska ge betydande bidrag till social utveckling. Det handlar om allt från levnadslön och subventionerade bostäder till utsatta grupper, till utbildningsmöjligheter och tillgång till vatten, sjukvård och digital infrastruktur.
Läs förslaget här.
L och M i bråk om klimattullar
EU-parlamentet har gett grönt ljus till nya koldioxidtullar. Syftet är att få ned klimatutsläppen i Europa med minst 55 procent till 2030. Nu har medlemsländerna två år på sig att göra beslutet till lag – och i samband med det har ett oväntat bråk mellan Liberalerna och Moderaterna har uppstått, rapporterar Europaportalen.
När EU:s handelsutskott gav tummen ner till Liberalernas Karin Karlsbros förslag om hur unionens koldioxidtullarna bör se ut, beskyllde hon Moderaternas Jörgen Warborn för att i sista stund ha dragit tillbaka sitt stöd för förslaget.
– I den slutgiltiga voteringen avvek den konservativa partigruppen EPP, där Moderaterna ingår och Jörgen Warborn är ledamot, från den överenskommelse de på förhand godkänt och valde att rösta emot, säger Karin Karlsbro i ett uttalande till Europaportalen.
– Det är smickrande att Karlsbro anser att jag har så stort avgörande att fälla hela hennes rapport, när jag inte ens suttit vid förhandlingsbordet, svarade Jörgen Warbron.