Under veckan diskuteras energieffektivisering och förnybar energi flitigt i Bryssel, då kommissionärer, parlamentsledamöter och sakkunniga människor från hela Europa har slutit upp för den 16:e upplagan av European Sustainable Energy Week.
EU-svepet: Gotländsk restaurang vinner EU:s ekopris
EU Koldioxidutsläppen från nyregistrerade bilar minskar kraftigt, enligt en ny rapport från Europeiska miljöbyrån. Orsaken är enligt rapporten elbilarnas frammarsch. I veckans EU-svep kan du även läsa om att EU vill inleda en grön allians med Norge och om EU:s ekopris som går till en gotländsk restaurang.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
På måndagen inledde energikommissionär Kadri Simson konferensen, som utgår från temat ”bli grön och digital för Europas energiomställning”.
– Förra året, i mitt öppningstal, talade jag om den gröna omställningen som vår ledstjärna. Att vi alla går mot målet att nå nettonoll till 2050. Mycket har förändrats sedan dess, men vårt mål är detsamma, sade hon under sitt inledningstal.
I samma tal meddelade hon även att kommissionen under de närmaste dagarna kommer att presentera en ny plan för hur framtidens digitaliserade energisystem ska se ut.
– Digitaliseringen kommer att vara ryggraden i den rena och gröna systemet. Det kommer göra våra hem smartare och mer effektiva, och våra nät mer flexibla och motståndskraftiga, sade hon.
EU-ordföranden till världen: Fördubbla finansieringen av biologisk mångfald
Förra veckan närvarade flera EU-toppar vid ett FN-event om biologisk mångfald som ägde rum i New York. Syftet med eventet var bland annat att förbereda sig inför ett globalt avtal för att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald som väntas antas under mötet COP15 i Montreal i december.
Under eventet meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Europa är redo att sikta högt och uppmanade alla FN-länder att också göra det. Samtidigt uppmanade hon alla internationella givare att fördubbla finansieringen av biologisk mångfald.
– Detta kommer inte att bli lätt. Men vi kan göra det. Jag uppmanar alla ledare att gå samman, att anta ett ambitiöst globalt avtal för att skydda den biologiska mångfalden i vårt gemensamma hem, sade hon under mötet.
EU-kommissionen: Skärp kraven för produkter med farliga egenskaper
För att stärka skyddet för miljö och hälsa föreslår EU-kommissionen ökade krav för klassificering och märkning av produkter med farliga egenskaper. Det handlar bland annat om produkter som kan vara hormonstörande.
Förslaget innebär också att nya faroklasser införs i kemikalielagstiftningen CLP. Syftet med förändringen är att hjälpa användare att göra informerade val.
Förslaget är nu ute på samråd. Lämna dina synpunkter här.
Kraftig utsläppsminskning från nyregistrerade bilar
De genomsnittliga koldioxidutsläppen från nyregistrerade bilar i EU-länderna, Island, Norge och Storbritannien sjönk med 12 procent 2020, jämfört med året innan. Det visar siffror som presenterades på måndagen av den Europeiska miljöbyrån, EEA. Orsaken till den kraftiga utsläppsminskningen är enligt EEA att andelen registrerade elbilar har ökat.
Enligt siffrorna tredubblades andelen elbilsregistreringar, från 3,5 procent 2019 till 11,6 procent 2020. Totalt registrerades över 1 miljon elbilar 2020.
Enligt rapporten lyckades de flesta tillverkare nå sina utsläppsmål. De sex tillverkare som inte lyckades nå målen kommer totalt behöva betala överskjutande utsläppspremier på nästan 510 miljoner euro.
Rapporten beskriver även transportsektorns sammanlagda utsläpp, som 2019 var 27,8 procent högre jämfört med 1980. 2020 minskade utsläppen på grund av coronapandemin.
Gotländsk restaurang vinner EU-pris
Restaurangen Lilla Bjers på Gotland är en av sju vinnare till EU:s ekopris, som kommissionen delar ut för första gången. Priset delas ut till jordbrukare och restauranger vars insatser har bidragit till att minska jordbrukets inverkan på klimatet och miljön.
Lilla Bjers, som får priset som bästa ekorestaurang, är en gård och restaurang på Gotland som producerar 300 olika grödor och drivs med fossilfria bränslen. Restaurangen utbildar även unga ekologiska jordbrukare och kockar.
– Jag är imponerad av historierna bakom vinnarna. Det handlar om otroligt engagerade människor, organisationer och institutioner som har främjat ekologisk produktion långt innan trenden satte in och ofta under mycket svåra förhållanden, sade jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski vid prisutdelningen.
De sex andra priserna är EU:s bästa ekostad, ekodistrikt, bästa ekologiska SMF-företag, bästa kvinnliga jordbrukare, bästa manliga jordbrukare och bästa ekohandlare.
EU vill inleda grön allians med Norge
EU-kommissionen vill inleda en ”grön allians” med Norge, rapporterar Europaportalen och Ageance Europé. Detta för att ”fördjupa samarbetet” och utbyta bästa praxis på områden som är grundläggande för att påskynda övergången till klimatneutralitet och vända förusten av biologisk mångfald.
I höst väntas kommissionen söka stöd hos medlemsländerna för samarbetet, som kan komma att undertecknas av Norge och EU vid FN-mötet COP27 i början av november.
Allt fler arbetar med förnybar energi
I Europa är bioenergisektorn den största arbetsgivaren inom förnybar energi, enligt en ny rapport av Renewable Energy Agency skriver Euractive.
Bioenergisektorn bidrar med omkring 314 000 jobb, följt av 298 000 jobb som vindkraftsindustrin bidrar med och 235 000 jobb som solenergiindustrin genererar. I hela världen har antalet människor som på olika sätt arbetar med förnybar energi ökat från 12 miljoner 2020 till 12,7 miljoner 2021.