Ett steg närmare svenska bio-ccs-anläggningar

Klimat EU-kommissionen meddelade på tisdagen att den godkänner Sveriges beslut att finansiera satsningar inom bio-ccs med 36 miljarder kronor. En stor svensk aktör inom området berättar för Miljö & Utveckling att stödet är nödvändigt för att man ska kunna gå vidare med bio-ccs.

Ett steg närmare svenska bio-ccs-anläggningar

På tisdagen meddelade EU-kommissionen att den godkänner Sveriges planerade subventioner till projekt som ska fånga in, avskilja och lagra biogen koldioxid, bio-CCS. Regeringen skriver en kommentar att beslutet är ett viktigt led för att Sverige ska kunna nå sina klimatmål till 2045 och EU:s mål om klimatneutralitet till 2050.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Det här är ett stort steg framåt på vägen mot Sveriges klimatmål, nettonollutsläpp 2045. Sverige kan nu bygga anläggningar för att fånga in biogen koldioxid och det kommer att vara helt avgörande för att Sverige ska behålla den världsledande positionen att minska klimatutsläpp, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i en kommentar.

Subventionerna till svenska bio-ccs-projekt ska delas ut genom en så kallad omvänd auktion där det projekt so har lägst behov av stöd per lagrad ton koldioxid vinner auktionen. Stödet kommer betalas ut under 15 år och Energimyndigheten är utsedd till vara auktionsförrättare.

Stockholm Exergi fick den 28 mars i år miljötillstånd för den planerade fullskaliga bio-CCS-anläggning vid Värtan i Stockholm. Stockholm Exergi har också avslöjat ett stort avtal med IT-jätten Microsoft där anläggningen ska lagra 3,33 miljoner ton koldioxidutsläpp och lagringen planeras komma i gång redan i början av 2028. Stockholm Exergi har dock tidigare sagt till Miljö & Utveckling att avtalet med Microsoft helt bygger på att staten och marknaden delar på kostnaden för minusutsläppen.

– Detta är nödvändigt då kostnaden kommer vara hög i de första projekten. Skulle statsstödet utebli kommer projektet inte kunna genomföras som planerat, sa då Erik Rylander, affärsansvarig Kolsänkor på Stockholm Exergi.

Erik Rylander berättade också att Stockholm Exergis förväntade sig att kunna ta del av det statliga bio-ccs-stödet under 15 år. Efter den perioden förväntar sig Stockholm Exergi att marknaden har mognat så att produktionen av minusutsläpp kan stå på egna ben, utan behov av statsstöd.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste