Verktyget som hjälper kommuner att analysera klimatutsläppen

Klimat Sveriges kommuner får nu ett nytt klimatverktyg. Tomas Wisell, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet, berättar om hur verktyget kan hjälpa kommuner att analysera utsläppsdata, identifiera effektiva åtgärder och jämföra sig med andra kommuner.

Verktyget som hjälper kommuner att analysera klimatutsläppen
Tomas Wisell. Foto: Press / Adobe Stock

IVL Svenska Miljöinstitutet och Datastory har tillsammans tagit fram ett webverktyg – Climate Stories – för att hjälpa kommuner att få en överblick över deras klimatutsläpp och möjliga åtgärder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det är ett strategiskt analysverktyg för Sveriges kommuner, säger Tomas Wisell, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet. Climate Stories samlar klimatrelaterade data från ett stort antal källor, bland annat från Statistikmyndigheten SCB, Energimyndigheten och Naturvårdsverket, och kan presentera information genom interaktiva diagram, korrelationsanalyser och jämförelser mellan kommuner.

– Vi har gjort en omfattande och vad jag skulle kalla unik sammanställning av information relaterat till klimatutsläpp på kommunnivå. Det är inte ett beräkningsverktyg utan ett verktyg för att analysera och visualisera information relaterad till klimatutsläpp; utsläpp, åtgärder, indikatorer och potentialer för utsläppsminskning. Syftet är att klimatstrateger ska kunna analysera fritt för att kunna jämföra sig med andra kommuner, liknande kommuner eller kommungrupper, säger Tomas Wisell till Miljö & Utveckling.

Han säger också att en unik del är att IVL själva har gjort egna bedömningar kring rådigheten, alltså makten en aktör har över att kunna påverka utsläppen.

– Där har vi satt bedömningar på rådigheten för varje utsläpp eller varje åtgärd, med underlag från Klimatpolitiska rådet.

Sveriges kommuner står inför flera utmaningar när det kommer till klimatutsläppen, men att de saknas effektiva datadrivna metoder för att förstå, jämföra och agera på sina klimatutsläpp. Därför finns nu Climate Stories.

– Jag tänker från mitt perspektiv att om jag var klimatstrateg skulle jag vilja ha något sådant här för att kunna testa mig fram. Var finns de största teoretiska potentialerna att göra vissa åtgärder? Vad jag känner till finns det ingen sådan sammanställning och ännu mindre ett verktyg som kan illustrera det, säger han.

Hur kan detta hjälpa kommuner rent konkret?

– Det är just att kunna ringa in de åtgärder som är viktigast för sin egen kommun. Det varierar mycket, alla kommuner är olika. Man kan också titta på oförklarliga skillnader, alltså varför en liknande kommun har utvecklat mycket bättre än den egna kommunen, till exempel. Det kan visa vissa ledtrådar om vad man ska gräva i.

I verktyget finns även en funktion för att analysera sambanden mellan klimatutsläpp och andra egenskaper hos kommunerna.

– Det kan vara utifrån demografiska, ekonomiska och geografiska variabler tillsammans mot utsläpp eller utsläppsindikatorer. Så man kan plocka fritt och analysera, det kan också vara intressant, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.