Byggsektorn står inför stora förändringar. Kraven på klimatmässig hållbarhet, energieffektivisering och digitala lösningar ökar snabbt. För att möta dessa behov startar Mälardalens universitet, MDU, hösten 2025 en ny tvåårig masterutbildning i byggnadsteknik, med särskild inriktning på hållbarhet och digitalisering.
Klimatsmarta städer börjar i klassrummet
Kompetens Mälardalens universitet lanserar ett nytt masterprogram med fokus på hållbarhet och digitalisering i byggbranschen. Målet är att utbilda ingenjörer som är rustade för klimatutmaningar och tekniska språng.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Vi har utformat vårt nya masterprogram för att möta de behov som byggbranschen står inför. Det behövs ingenjörer som förstår både hållbarhetskraven och de tekniska innovationerna som driver byggsektorn framåt, säger Amir Vadiee, universitetslektor och ämnesföreträdare för masterprogrammet i byggnadsteknik med inriktning mot hållbarhet och digitalisering vid MDU.
Samverkan med näringsliv och forskning
Utbildningen är framtagen i nära samarbete med företag, kommuner och forskningsmiljöer. Studenterna får arbeta med verkliga projekt i samverkan med aktörer som NCC, RISE, Sweco, ABB och Mälarenergi. Genom kursmoment och examensarbeten får de bland annat testa roller som hållbarhetsanalytiker, BIM/BEM-specialister och utvecklare av smarta städer.
– Programmet har en unik kombination av digitalisering och hållbarhetsfokus, vilket förbereder studenterna för att hantera utmaningar inom energieffektivisering, klimatanpassning och cirkulärt byggande, säger Amir Vadiee.
Fokus på digitala verktyg och klimatsmarta lösningar
Utbildningen lyfter fram flera digitala verktyg och teknologier som bedöms vara avgörande för framtidens byggprojekt. Bland annat kommer studenterna att arbeta med:
- BIM (Building Information Modeling) och BEM (Building Energy Modeling)
- AI och digitala tvillingar för simulering och driftoptimering
- Smarta fastighetssystem enligt SRI-indikatorn
- Återbruk av material och cirkulära byggmetoder
- Energisystem som klarar klimatförändringar
Tätt knutet till forskning och internationella nätverk
Utbildningen ges i nära anslutning till MDU:s forskningsmiljöer, där bland annat Future Energy Center, RESILIENT Competence Center och Future Proof Cities ingår. Studenterna engageras i pågående forskningsprojekt med finansiering från bland andra Energimyndigheten, Vinnova, Formas och EU:s Horizon 2020-program.
– På MDU arbetar internationellt erkända forskare med att lösa några av de mest avgörande miljöutmaningar världen står inför. Vårt masterprogram är nära kopplat till denna forskning inom exempelvis hållbart byggande, smarta städer och avancerad byggteknik. Det ger studenterna en unik insikt – både i dagens lösningar och de teknologier som