Tom Söderström ser på hållbarhet och innovation som två områden som går hand i hand och stärker varandra. Han menar att innovation går snabbast när det finns en kris som människor kan samlas kring, och lyfter den globala klimat- och miljökrisen som ett tydligt exempel.
Innovationspionjären: Det är receptet för ett effektivt hållbarhetsarbete
Intervju
För att driva ett effektivt hållbarhetsarbete gäller det använda rätt metoder för att mäta och spåra data – och det går att göra till en låg kostnad. Det menar innovationspionjären Tom Söderström. För Miljö & Utveckling delar han med sig av sina bästa råd för att skapa lönsamma, innovativa och hållbara företag – samt hur Sverige kan ta täten i den gröna omställningen.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– När ett företag visar att de prioriterar hållbarhet, bidrar det till att skapa positiva känslor om ett gemensamt uppdrag. Det lockar in medarbetare, fördjupar tron om att vi behöver göra saker vi aldrig tidigare gjort och skapar en stark känsla av brådska. Det är ingredienserna för snabb innovation. Som ett första steg bör företag därför sätta djärva hållbarhetsmål och rapportera sina framsteg utifrån de målen, säger han.
Tom Söderström har lång erfarenhet när det kommer till att skapa framgångsrika företag och driva innovation. Han var NASA:s första innovationschef och arbetar numera som affärsrådgivare på Amazon Web Services, som är en av världens största plattformar för molntjänster. Att hållbarhet och innovation är två områden som behöver kopplas samman, menar han blir allt tydligare.
– Vi släpper ut koldioxid i en så hög hastighet att vi måste förnya oss i en dramatiskt högre takt. Vi måste tänka på att inte bara minska koldioxidutsläppen mot koldioxidneutralitet, utan faktiskt bli koldioxidnegativa. Det är ett svårt problem att lösa, men ger också en möjlighet till storskalig innovation, säger han.
Använd rätt metoder för att mäta data
Utöver att sätta tuffa hållbarhetsmål, och vara tydlig med sin kommunikation, ger Tom Söderberg rådet till företag som vill driva ett effektivt hållbarhetsarbete att använda sig av rätt metoder när de mäter och spårar sina data. Rådet han ger är att använda sig av Internet of Things sencors, vilket kan beskrivas som smarta sencorer som mäter saker som energiförbrukning, vattenförbrukning och koldioxidutsläpp.
– Det som mäts, kan spåras och därefter förbättras. Att använda Internet of Things sencors är ett billigt sätt att göra det på. Dessa kan automatiseras, resultaten rapporteras och tekniken justeras för att maximera avkastningen. Därefter bör det synliggöras i kommunikationen, för att engagera fler då framgång föder framgång, säger han.
Så kan Sverige ta täten i den gröna omställningen
Tom Söderström har i tidigare intervjuer flera gånger sagt att Sverige har goda möjligheter att bli nästa Silicon Valley, som är ett område i Kalifornien i USA och som blivit ett globalt centrum för högteknologiföretag. Han baserar argumentet på att Sverige på många plan påminner om Silicon Valley när det begav sig på 1980-talet. Han lyfter Sveriges starka utbildningssystem, tillströmningen av utländska medborgare som han menar vågar ta risker, tidigare framgångsrika startups som Spotify och Klarna, samt tillgången till naturresurser.
– Genom att omfamna allt detta, har Sverige potential att bli nästa Sillicon Valley, säger han.
Genom att kombinera teknik och hållbarhet, menar han att Sverige och svenska företag har goda möjligheter att bli en föregångare inom den gröna omställningen. Men då säger han att det först gäller att ta sig över ett stort hinder.
– Jag har pratat med många chefer över hela världen i år. Deras största prioritet är snabbhet. Snabbhet till marknaden, snabbhet till lönsamhet, snabbhet till kompetens och snabbhet till efterlevnad. Därför är det största hindret för Sverige att man inte startar tillräckligt snabbt och inte vägar ta risker. Kommer man över det hindret, kan Sverige bli en föregångare inom teknik och hållbarhet, avslutar Tom Söderström.