Tidigare i år godkändes EU:s Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD. Lagen beskrivs som historisk då den för första gången kräver att företag tar ansvar över vad som händer i deras leverantörsled när det kommer till miljörelaterade frågor och mänskliga rättigheter.
Så vill regeringen införa CSDDD i svensk rätt – miljörörelsen kritisk
CSDDD
När EU-lagen om företagsansvar, CSDDD, ska införlivas i svensk lagstiftning vill regeringen att det görs på en miniminivå. Beskedet får den ideella miljö- och människorättsorganisationen Swedwatch att ryta ifrån.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
CSDDD börjar gälla 2026 och i slutet av förra veckan meddelade regeringen att de gett en särskild utredare i uppdrag att utreda hur direktivet ska införas i svensk lagstiftning. I ett pressmeddelande säger Sveriges energi- och näringsminister Ebba Busch att utgångspunkten är att endast minimikraven ska bli till svensk rätt.
– Näringslivet har en viktig roll i arbetet för en hållbar utveckling. Samtidigt är det viktigt att stärka svenska företags konkurrenskraft och motverka omotiverade regelbördor, säger hon i pressmeddelandet.
Att endast utgå från EU:s minimikrav får nu den ideella miljö- och människorättsorganisationen Swedwatch att rikta kritik mot regeringen. Enligt Swedwatch skulle det inte bara påverka miljön och mänskliga rättigheter negativt, utan även innebära att Sverige riskerar att halka efter internationellt, med minskad konkurrenskraft och begränsade möjligheter till innovation.
– Det här skulle inte bara påverka mänskliga rättigheter och miljön negativt utan riskerar också leda till att Sverige halkar efter internationellt, med minskad konkurrenskraft och begränsade möjligheter till innovation som följd, säger Olivia Nordell, Programme Officer och ansvarig för CSDDD-arbetet på Swedwatch
Swedwatch uppmanar nu regeringen att ta efter Finland, som har bjudit in företrädare för fackföreningar, näringslivet och civilsamhället för att utreda hur CSDDD ska införlivas i nationell lagstiftning. De vill också att regeringen säkerställer en mer ambitiös implementering än minimikraven, samt tillsätter en tillsynsmyndighet med tillräckligt med resurser för att garantera att lagstiftningen efterlevs.
Uppdraget ska redovisas senast den 16 december 2025.