Bygg- och anläggningsbranschen står för en allt större andel av mutbrotten i Sverige och brotten blir dessutom grövre, enligt Rättsfallssamlingen 2024 från Institutet Mot Mutor, IMM. Nästan 20 procent av alla mutbrottsdomar under året rör denna bransch, och över 40 procent av fallen med grovt givande av muta har koppling dit. Denna grövsta form av givande av muta stod för nära hälften av alla fällande domar i den kategorin under 2024.
Mutbrotten allt grövre inom byggbranschen
Korruption
Institutet Mot Mutor visar att byggbranschen nu står för en oproportionerligt stor andel av Sveriges mutbrottsdomar – med allt grövre brott och högre belopp inblandade.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
IMM:s generalsekreterare Parul Sharma menar att bygg- och anläggningsbranschen länge varit en högriskbransch, men att utvecklingen nu går åt fel håll. Samtidigt har antalet företagsböter ökat kraftigt – från 2 stycken 2023 till 6 under 2024 – varav hälften rör företag inom bygg och anläggning. Summorna som förekommer i domarna är höga, exempelvis en fotbollsplan värd drygt en miljon kronor och en lägenhetsrenovering för nära tre miljoner.
– Den främsta slutsatsen i vår rapport är tyvärr både att brottslingarna blivit modigare och mutorna grövre, säger Parul Sharma till Miljö & Utveckling.
Hon berättar också att avfallssektorn står för en stor del av den europeiska korruptionen, men att statistiken inte visar samma trend som på kontinenten.
– Både Europol och Interpol rapporterar många mutbrott och väldigt höga summor som går till mutor och korruption inom avfallsindustrin. Vi tycker att det är besvärande att så få anmälningar görs här i Sverige. Detta är så klart extra oroande eftersom avfallsindustrin är en del av värdekedjan för bygg- och anläggning, som i sin tur är en bransch där det görs många anmälningar om grova brott.
Sannolikt finns det, enligt Parul Sharma, ett stort mörkertal när det kommer till korruptionen i avfallssektorn.
– Absolut. Vi vet att mörkertalet är stort. Tyvärr är det så kommuner och kommunala bolag sällan polisanmäler mutor, även om man har utrett frågan och konstaterat korruption.
IMM:s rapport klarlägger att det fastställdes 34 mutbrottsdomar i Sverige under 2024, oförändrat jämfört med 2023, medan antalet åtal sjönk till 58 efter rekordnivån 96 året innan. Stockholm är den region där flest mutbrott begås – hälften av domarna 2024 gällde Stockholms län. Vänskapskorruption är också vanlig, och förekom i nästan en tredjedel av domarna. Två av dessa fall rörde privata aktörer inom bygg- och anläggningssektorn.
Transport och fordon är den bransch där mutbrott är allra vanligast och nära 30 procent av mutbrotten sker i transportbranschen. Enligt IMM har är detta en stadig trend sedan flera år.