Så kan restprodukten från ölbryggning användas i livsmedel

Forskning Kan rester från ölbryggning bli framtidens mat? Det undersöker forskningsprojektet Brewed and Renewed, där flera stora aktörer inom livsmedels- och bryggeriindustrin samarbetar för att hitta hållbara sätt att återanvända drav – en näringsrik biprodukt från ölproduktion.

Så kan restprodukten från ölbryggning användas i livsmedel
Anna Anderberg, hållbarhetschef Carlsberg Sverige. Foto: Carlsbergs Sverige / Adobe Stock

Forskningsprojektet ”Brewed and Renewed” är ett samarbete mellan Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg Sverige, Elajo, Fazer och med forskningsinstitutet Rise som projektledare. Syftet med projektet är att ta reda på hur drav, en restprodukt från ölbryggning, kan användas i livsmedel, till exempel bröd och flingor, i större skala.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Tillsammans kan vi titta på de utmaningar och lösa de problem som finns längs med värdekedjan. Vi är glada över att få vara med i det här sammanhanget, det är både värdefullt och viktigt för oss, säger Anna Anderberg, som är med i projektet för Carlsbergs Sveriges räkning.

Drav består av spannmålsrester som blir över efter bryggningsprocessen, i det här fallet kornmalt. För varje liter öl som bryggs blir det ca 180 gram drav och enbart i Sverige uppkommer ungefär 80 000 ton drav årligen.

– På Carlsberg Sverige får vi årligen 15 000 ton drav. Det är en hel del. Om man räknar med alla bryggerier i Sverige hamnar siffran på ungefär 80 000 ton per år. Det är stora volymer, så det finns verkligen potential att använda det inom livsmedelsproduktion istället för att använda det som till exempel djurfoder.

Drav är rikt på protein, fiber, vitaminer, mineraler och innehåller antioxidanter som har hälsosamma egenskaper, men i dagsläget används det främst till djurfoder, biogas eller går till kompostering. Det finns en viss användning av drav i livsmedel redan i dag, men inget i större skala.

Men det finns också flera utmaningar med att använda drav storskaligt. Till exempel är draven blött från bryggeriet och innehåller många näringsämnen, vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan gå snabbt om hanteringen inte sker på ett korrekt sätt.

Eftersom drav har så högt fiberinnehåll måste den bearbetas, antingen genom att torkas direkt på bryggeriet och malas eller genom att fermenteras som en blöt produkt för att förlänga hållbarhetstiden, för att inte påverka smak eller struktur i slutprodukten. Projektet kommer pågå i två år.

– I projektet tittar vi bland annat på hur drav kan hanteras och bearbetas, för att det ska bli hälsosamma och goda produkter i slutändan, samt hur stor andel drav som kan ersätta nytt spannmål i en produkt. Det ska bli väldigt roligt att se och smaka slutresultaten, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.