Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Här får de anställda ersättning för sina cykelresor

TRANSPORT Byggföretaget Arcona vill uppmuntra personalen att cykla och gå. Vd Peter Kvist berättar för Miljö & Utveckling hur företaget jobbar för att få personalen att röra på sig - och det handlar inte om en stegräknartävling.

Här får de anställda ersättning för sina cykelresor
Peter Kvist, vd Arcona, berättar om företagets cykelsatsning. Foto: Arcona/StockAdobe

De som tar sig till jobbet med egen muskelkraft erbjuds numera ersättning hos byggföretaget Arcona med huvudkontor i Stockholm.

– Vi tänker att det är bra om vi uppmuntrar våra medarbetare att cykla, gå eller springa så vi införde kilometerersättning för det också, berättar företagets vd Peter Kvist, som själv inte är främmande för att ta cykeln till jobbet.

Ersättning för cykelresor

I byggbranschen ingår reseersättning för arbetsresor i kollektivavtalet, om det handlar om bil eller kollektivtrafik. Men Peter Kvist har nu beslutat att andra färdsätt också ska ersätta per kilometer, i företaget han själv leder. Han menar att det handlar om hälsa för de anställda också, förutom att det är en miljöfråga.

– Det mesta av vår miljöpåverkan kommer från våra byggprojekt, med transporter och byggmaterial, Det här har ju ingen jätteeffekt, men vi vill i alla fall göra allt vi kan, säger Peter Kvist.

Tjänstebilens motsvarighet – leasingcykeln

Företaget erbjuder också leasingcyklar, en motsvarighet till tjänstebilen alltså.

– Vi har ett samarbete med en cykelleverantör som gör att vi kan erbjuda en cykel mot löneavdrag. Medarbetarna får en cykel för kanske 15 000 kronor och betalar 250 kronor i månaden för det. Det tycker många är väldigt bra, berättar Peter Kvist.

Stort intresse för upplägget

Nu hoppas han att andra företag ska ta efter. Han berättar att intresset har varit väldigt stort på Linkedin, där han berättat om satsningen.

Företaget har också en klimatklubb för diskussioner om klimatfrågor, och arrangerar klädbytardagar.

Arcona har bland annat byggt om Pub-huset vid Hötorget i Stockholm till hotell Haymarket.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.