Elektrostatisk rening avolja sparar pengar

Elektrostatisk rening av industrioljor kan vara ett alternativ till oljefilter, innebära stora kostnadsbesparingar och minska behovet av återvinning. Det menar Sven-Olof Jernkrook, vid Matfors Industriservice AB, som är återförsäljare för Kleenteks utrustning för elektrostatisk oljerening.

Sven-Olof Jernkrook och hans företag har arbetat med att introducera tekniken för elektrostatisk rening av industrioljor under 15 år. Hittills har de sålt ett 1000-tal aggregat, trots att det tagit tid att övertyga industrin om teknikens fördelar.

– Men intresset för elektrostatisk rening har ökat allt mer när man ser att utrustningen både sparar pengar och skyddar miljön, konstaterar Sven-Olof Jernkrook.

Traditionellt renas oljan med filter som främst tar större hårda partiklar. Däremot klarar inte filtrena att ta bort hartser och oxidationsprodukter, som ofta bidrar till att ventiler ”klistras igen”. Lösningen har därför varit oljebyten med jämna intervall, vilket orsakar kostnader och miljöbelastning. Dessutom byts ofta oljan bara i tanken och inte i själva systemen, något som gör att en del föroreningar blir kvar och orsakar slitage.

Ned till virusstorlek

Genom att använda elektrostatisk rening kan man avskilja laddade partiklar med elektrofores och neutrala med dielektrofores. Tekniken gör det möjligt att avskilja alla typer av olösliga föroreningar ned till en storlek på 0,05 µ, det vill säga till virusstorlek.

– Kleenteks teknik för elrktrostatisk rening kan rena alla typer av oljor utom motoroljor och vattenbaserade oljor, berättar Sven-Olof Jernkrook. Reningen sker dessutom under drift då den cirkulerande oljan får passera reningsutrustningen. För varje gång oljan passeras tas några procent av föroreningarna bort och efter tillräckligt många passager är oljan ren.

Behöver inte byta

En stor fördel med elektrostatisk rening är att oljan inte behöver bytas utan i stort sett har obegränsad livslängd, förutsatt att rening sker kontinuerligt några gånger om året. Med tanke på att oljan kostar 20-60 kronor per liter finns stor pengar att tjäna. Enligt Sven-Olof Jernkrook kostar deras största reningsmaskin 240 000 kronor och den klarar av att hålla 48 kubikmeter olja ständigt ren. Kostnaden för en sådan oljemängd är minst 960 000 kronor.

– Det enda man behöver göra är att fylla på spillolja, konstaterar Sven-Olof Jernkrook.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.