Enkel teknik återvinner spillvärme – God affär för Findus

Enkel beprövad teknik blev lösningen när Findus satsade på återvinning av spillvärme från kylanläggningarna. Resultatet blev kraftigt sänkta utsläpp av koldioxid och minskad energianvändning.

Findus är en av landets största livsmedelstillverkare. En av de största anläggningarna ligger i skånska Bjuv. Där har Findus tillsammans med Vattenfall byggt en anläggning för återvinning av spillvärme från de kyl- och frysamskiner som Findus använder för sin verksamhet.

Satsningen består egentligen av två delar. Den ena delen innebär en anläggning för att återvinna värmen från kyl- och frysmaskinerna och den andra delen är en ny effektivare ångcentral som tar tillbaka en del av den värme som annars skulle försvinna med rökgaserna.

Minskade utsläpp

Tekniskt innebär inte satsningen av Findus någon större nyhet, men intressant är att den beprövade tekniken som Vattenfall har använt i Bjuv har visat sig resultera i såväl minskade utsläpp av koldioxid med 4 000 ton per år, som ett minskat behov av naturgas. Med investeringen har Findus kapat sitt behov av naturgas med 20 procent vilket betyder ungefär 20 gigawattimmar.

– Tekniken som Findus investerat i är dels värmepumpar som helt enkelt återför värmen från kyl- och frysanläggningarna tillbaka till Findus anläggning, dels en ångcentral som genom att kyla rökgasen tar vara på effekten av den värme som gasen innehåller, berättar Göran Svensson på Vattenfall.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.