Elektronikjättar kämpar i miljörankning

Hemelektronik som persondatorer och mobiltelefoner blir grönare. Det är den tydliga trenden i Greenpeace senaste granskning av stora elektroniktillverkare. Men alla tillverkare vill inte ta sitt ansvar.

Hemelektronik som persondatorer och mobiltelefoner blir grönare. Det är den tydliga trenden i Greenpeace senaste granskning av stora elektroniktillverkare. Den uppdaterade versionen av Your guide to greener electronics, som rankar 14 ledande tillverkare av pc och mobiler, visar att en majoritet av företagen har åtagit sig att göra tillverkningen miljövänligare. Det har skett genom att företagen lovat att fasa ut de farligaste kemikalierna och beslutat om att finansiera insamling och återanvändning eller återvinning av uttjänta produkter.

– Det verkar som att elektronikproducenterna agerar mer på konkurrens än på samvete. Genom att sätta fokus på de främsta tillverkarna har vi lyckats starta en positiv kapplöpning där verksamheterna konkurrerar benhårt om att leva upp till sitt ansvar för människor och miljö. Det är mycket glädjande att se utvecklingen, säger Jacob Hartman, civilingenjör på Greenpeace.

Tappar placering

Apple skiljer från mängden och har fallit ned till sista plats i rankningen. Det beror på att de hittills inte rört ett finger för att förbättra den elfte plats de hade i första rankningen för tre månader sedan. Nokia behåller sin förstaplats i rankningen tack vare sina progressiva policies för att fasa ut de farligaste kemikalierna och ta vara på elavfall. Däremot måste företaget fortfarande ta fram ett tydligt tidsschema för hur de ska fasa ut PVC ur alla sina produkter.

Sony Ericsson vinner på att de redan har produkter fria från de värsta kemikalierna och att de har en tidsplan för att ersätta PVC i tillverkningen. Däremot förlorar företaget på att inte stödja försiktighetsprincipen eller individuellt producentansvar samt att det inte rapporterar vilka kvantiteter mobiltelefoner de samlar in och återvinner. Det gör att Sony Ericsson, trots bättre poäng, tappar en placering och hamnar femma.

Vill lägga ansvar på konsumenter

Motorola är det företag som klättrat snabbast i rankningen. Tack vare starka åtaganden den senaste tre månaderna har de stigit från näst sista till fjärde plats. En annan snabbklättrare är Lenovo vars starka engagemang i att utveckla en grönare livscykel för produkterna tagit dem från sista till en åttondeplats. Andra positiva exempel är Fujitsu-Siemens och Acer som tagit sig till tredje respektive sjunde plats, från tidigare tionde respektive tolfte.

LG Electronics, Samsung och Sony har tappat poäng på producentansvar. I stället för att själva vilja ta ansvar för sina uttjänta produkter, som de redan måste enligt lag i EU, lobbar de i USA för att konsumenterna ska tvingas ta ansvar för elskrotet.

I september 2006 åkte HP på ett minuspoäng då Greenpeace labbtestade en bärbar HP-dator och fann decaBDE, en typ av bromerade flamskyddsmedel som företaget hävdade inte användes i deras produkter. HP reagerade snabbt och har nu publicerat en förklaring till hur ämnet kunde hittas i deras dator, en ny försäkring om att inte använda decaBDE samt en detaljerad beskrivning av vad som gjorts för att undvika en upprepning av misstaget. Därför har HP nu återfått sin poäng.

Fakta

Grön elektronik december 2006

1.Nokia (7,3/10)

2.Dell (7/10)

3.Fujitsu-Siemens (6/10)

4.Motorola (6/10)

5.Sony Ericsson (5,7/10)

6.HP (5,7/10)

7.Acer (5,3/10)

8.Lenovo (5,3/10)

9.Sony (5/10)

10.Panasonic (4,3/10)

11. LGE (4/10)

12.Samsung (4/10)

13.Toshiba (3,7/10)

14.Apple (2,77/10)

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.