EFRAG: Så ska CSRD förenklas – här är detaljerna

Hållbarhetsredovisning EU:s redovisningsexpertgrupp EFRAG har nu lämnat sin arbetsplan till EU-kommissionen för hur de europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarderna ESRS ska förenklas. Här är alla detaljer.
✔ Färre obligatoriska datapunkter
✔ Förtydligad väsentlighetsprincip
✔ Linjering mot globala standarder

EFRAG: Så ska CSRD förenklas – här är detaljerna

EFRAG har nu levererat en arbetsplan till EU-kommissionen med förslag på hur förenklingen av ESRS ska gå till, i enlighet med det uppdrag som följde på Omnibusförslaget i februari 2025. Syftet är att minska de administrativa bördorna samtidigt som kärnmålen i EU:s Green Deal bibehålls.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Arbetet ska bygga på erfarenheter från de första företagen som tillämpat ESRS och på synpunkter från intressenter. EFRAG genomför därför just nu en omfattande insamling av synpunkter via en öppen konsultation, intervjuer och workshops.

Förenklingen planeras ske i fem steg: utveckling av en förenklingsvision, insamling av bevis, utarbetande av exponeringsutkast, offentlig konsultation och slutlig leverans av tekniskt råd till kommissionen i oktober 2025. Ett första utkast till ändringar ska skickas ut på remiss mellan juli och september 2025, men remisstiden kortas till cirka en månad på grund av den snäva tidsramen.

Förutom ändringar i rapporteringskraven kommer EFRAG också att föreslå generella lättnader, till exempel vid rapportering om förvärv och avyttringar, samt möjlighet att använda ”undantag vid orimlig kostnad och ansträngning” i större utsträckning.

Förenklingen ska enligt EFRAG främst ske genom att:

1. Kraftigt minska antalet obligatoriska datapunkter, särskilt de som anses mindre relevanta för hållbarhetsrapporteringen.

2. Prioritera kvantitativa datapunkter framför narrativ text.

3. Tydligare skilja mellan obligatoriska och frivilliga upplysningar.

4. Förtydliga tillämpningen av väsentlighetsprincipen, så att företag endast rapporterar information som är materiell.

5. Förbättra strukturen och presentationen av standarderna.

6. Säkerställa ökad överensstämmelse med globala standarder och annan EU-lagstiftning.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste