Det är i ljuset av EU-kommissionens förslag om att ändra reglerna för hållbarhetsredovisning som FAR nu pekar på flera centrala förbättringsområden. Organisationen, som samlar auktoriserade revisorer och rådgivare, anser särskilt att det är viktigt att företagen – oavsett storlek – får stöd och vägledning för att kunna rapportera hållbarhetsarbetet utan att belastas av orimliga administrativa kostnader.
FAR: 5 CSRD-rekommendationer till regeringen
Hållbarhetsredovisning Om Sverige ska möta EU:s nya hållbarhetskrav krävs tydligare riktlinjer och ett genomtänkt stöd för företagen. Det menar FAR i sitt remissvar till Justitiedepartementet, där de berättar hur de tycker att en klok implementering både kan öka förtroendet för svenskt näringsliv och öppna dörrar för nya affärsmöjligheter.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– FAR har lämnat sina synpunkter på förslaget där vi uppmanar svenska regeringen att kommunicera hur de avser att införa senareläggningen i svensk rätt, samt vad som kommer att hända med de nuvarande övergångsbestämmelserna i årsredovisningslagen som kräver att vissa företag ska rapportera enligt äldre regler, säger Sara Lissdaniels, hållbarhetsspecialist på FAR, i en kommentar.
FAR, som samlar revisorer och rådgivare, pekar på flera saker som kan förbättras när Sverige ska genomföra reglerna i svensk lag. I sitt remissvar betonar FAR särskilt att både stora och små företag behöver anpassade riktlinjer för att rapporteringen ska bli rättvisande och värdefull.
FAR menar också att en tydlig och enhetlig rapportering inte bara ger aktieägare och andra intressenter bättre insyn, utan även stärker företagens konkurrenskraft genom bättre riskhantering och större chans att locka investerare som fokuserar på miljö, sociala frågor och bolagsstyrning.
Nedan följer FAR:s rekommendationer till regeringen:
- Harmonisering med internationella standarder. Genom att följa internationellt erkända ramverk blir det enklare att jämföra svenska företag med utländska konkurrenter, vilket kan stärka svensk export och företagens anseende.
- Tydliga riktlinjer för vad som ska rapporteras. Konkreta indikatorer och klara definitioner minskar risken för missförstånd och dyra konsulttjänster när reglerna tolkas.
- Proportionalitet för mindre företag. Mindre företag kan också tjäna på hållbarhetsrapportering, men kraven bör vara rimliga och anpassade till deras resurser.
- Rimlig tidsplan för genomförande. Företagen behöver gott om tid och tydliga tidsramar för att hinna förbereda rutiner och utbilda personal. Det minskar risken för misstag och gör övergången smidigare.
- Klarhet i revisions- och granskningsprocessen. Det måste vara tydligt hur revisorer och andra granskare ska bedöma företagens hållbarhetsarbete. FAR vill se praktiska riktlinjer för verifiering av rapporter och vilka standarder som ska gälla.