I en ny analys från Tekniska universitetet i Wien undersöker forskaren Josef Baumüller hur EU-kommissionens föreslagna ändringar av CSRD-direktivet kan påverka vilka företag som omfattas av hållbarhetsrapportering. Genom att studera uppgifter om cirka 32 000 österrikiska företag visar han att många företag med mellan 250 och 999 anställda – som i dag skulle omfattas av direktivet – riskerar att undantas om tröskelvärdet höjs.
Forskare varnar: Företag med stor miljöpåverkan faller utanför CSRD
EU Om EU:s Omnibus-förslag går igenom och gränsen för hållbarhetsrapportering höjs riskerar många företag med betydande hållbarhetspåverkan att undantas. Det menar forskare vid Tekniska universitetet i Wien.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Enligt Josef Baumüller handlar det inte om små verksamheter med begränsad påverkan, utan om företag som i flera fall har betydande miljö- och klimatpåverkan. I analysen framhålls särskilt att vissa branscher, exempelvis energiintensiv tillverkning och industri, är kraftigt representerade i denna storlekskategori.
– Att exkludera dessa företag från rapporteringskrav undergräver direktivets syfte, skriver Josef Baumüller i studien.
Han menar att förslaget är särskilt problematiskt i länder där små och medelstora företag utgör en stor del av ekonomin, som Österrike. I analysen föreslår han ett alternativt tillvägagångssätt där kriterier som miljöpåverkan, sektortillhörighet eller verksamhetens riskprofil vägs in, istället för att använda antalet anställda som ensamt styrmedel.