Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Effektivare återvinning av oljefilter

Just nu prövar Ragnsells Specialavfall i Halmstad en ny anläggning för återvinning av oljefilter. Med hjälp av ny teknik ökar återvinningsgraden från 60 till 95 procent. Dessutom blir det möjligt att omvandla oljeresterna till ny motorolja.

Ett oljefilters vikt består till 60 procent av plåt. Resten är uppdelat på 30 procent olja och tio procent filtermaterial såsom papper och textil. Tidigare har Ragnsells Specialavfall använt sig av kryo-teknik vid återvinning av oljefilter. Den går ut på att man fryser ner de uttjänta filtren med hjälp av flytande kväve och sedan sönderdelar dem i en kvarn. Kvar blir en massa av plåtskrot, filtermaterial och olja, där endast plåten går att ta till vara. För att öka på återvinningsgraden har Ragnsells Specialavfall utvecklat en återvinningsteknik som separerar filtren i sina beståndsdelar.

Återvunnen olja

Den nya arbetsprocessen innehåller fyra steg. Först går filtren genom en schredder som klipper och river sönder materialet grovt. I nästa steg blir materialet sönderklippt till mindre bitar i en granulator. Det ger en kletig massa av plåt, filtermaterial och olja. Massan körs sedan genom en centrifug som pressar ut all olja. I det torra material som återstår skiljs plåtskrotet från filterresterna genom en magnet. Filterresterna går till förbränning och ungefär hälften av det materialet blir till fjärrvärme. En stor miljömässig fördel är man kan ta till vara oljeresterna. Den utpressade oljan skickas nämligen till ett företag i Tyskland som omvandlar den till ny motorolja.

Ingen förbehandling

Processen gör det också lättare att använda plåtskrotet i nya produkter.

– Man får ett fint plåtskrot som inte behöver någon förbehandling innan det återanvänds, förklarar Michael Magnusson, sektionschef på Ragnsells SpecialavfalL.

Arbetet har skett inom EU-projektet Reuseoil, RUO, som finansierats av EU-kommissionens miljöfond Life. Den nya anläggningen i Halmstad togs i drift i början av året och har en kapacitet på cirka 30 ton per dag vid full drift. Den tar emot oljefilter från biltillverkare, industrier och verkstäder från hela Sverige. På Ragnsells hoppas man nu att även företag i övriga Norden ska skicka sina oljefilter för återvinning med den nya tekniken.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.