Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Dispens medför problem för byggindustri

Med det nya deponiförbudet kommer också en lag om att brännbart material måste sorteras ut redan vid källan. För till exempel byggbranschen kan det bli dyrt om det först blir extra kostnader för källsortering och sedan deponiavgift för att avfallsmottagaren sökt dispens från deponiförbudet.

Tidigare kunde företag och industrier lägga brännbart och icke brännbart avfall i samma container och skicka iväg det till en sorteringsanläggning. Men för att verkligen kunna avskilja allt brännbart avfall måste det sorteras direkt vid källan, i stället för att först blandas och sedan sorteras. För till exempel byggindustrin kan detta innebära högre kostnader.

– I innerstadsprojekt måste vi betala markhyra för det utrymme vi använder. Ju fler containrar desto dyrare blir det. Dessutom blir det svårt att helt enkelt få plats med fler contairar på grund av utrymmesbristen på byggplatserna, säger Louise Claesson, kvalitets- och miljöledare på byggföretaget JM.

Sorterar i onödan

Om hela systemet med källsortering och förbränning fungerar kan kostnaderna för byggföretagen faktiskt minska, eftersom det är billigare att förbränna än lägga på deponi. Det Louise Claesson är rädd för är att de ska sortera ut brännbart i onödan om möjligheten att söka dispens gör att avfallet inte bränns, utan fortsätter läggas på deponi med övrigt avfall.

– Det ger heller inte bra signaler till våra hantverkare som anstränger sig och sorterar, om avfallet ändå bara läggs på deponi. Men jag tycker att Naturvårdsverket har lyssnat på våra invändningar, säger Louise Claesson.

Naturvårdsverkets Gunnar Fredriksson berättar att de föreslagit att företag och industrier vars avfallsmottagare sökt dispens från deponiförbudet ska slippa sortera. Samtidigt tycker han inte att det är någon optimal lösning, eftersom de vill få fart både på sortering och förbränning.

– För industrierna finns också ett ansvar att driva på och skapa en marknad för avfallet, säger han.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.