Hårdare lagar för hantering av elavfall

Från och med 1 juli har producenter av elprodukter ett ansvar att ta hand om gamla apparater. Dessutom ska nu alla miljöfarliga ämnen plockas ur elavfall före deponering. För att lösa situationen praktiskt har producenterna startat ett samarbete med kommunerna i landet.

Den nya lagen om producentansvar för elektronik innebär att när en konsument köper en ny apparat är producenten skyldig att ta hand om den gamla. Samtidigt har kommunen kvar sitt ansvar för det elektriska avfall från hushåll, som producenterna inte tar hand om. Dessutom kommer en ny lag att elavfallet inte längre får deponeras eller förbrännas utan förbehandling. I förbehandlingen plockas miljöfarliga ämnen som kvicksilver och kadmium ut ur apparaterna.

– Det olyckliga är att lagstiftningen är förvirrande för konsumenten. När jag köper en ny TV har jag rätt att lämna den gamla till producenten, men om jag bara vill bli av med en gammal TV utan att ha köpt en ny är det kommunen jag ska vända mig till, säger Jörgen Schultz, VD för El-kretsen, som representerar producenterna.

På grund av förvirringen beslutade sig kommunerna och producenterna att samarbeta om insamling och förbehandling. Kommunen har kompetens på insamlingsområdet och tar på sig att samla in alla elapparater. Producenterna transporterar sedan bort det insamlade och låter återvinna apparaterna.

Andra regler för företag

Eftersom inga producenter kommer att vilja ta emot gamla apparater i butiken, utan hänvisar till de vanliga mottagningsstationerna, kommer kommunen i praktiken att samla in allt privat elavfall, vare sig konsumenten köpt nytt eller inte. Därefter transporterar producenterna bort det till ett återvinningsföretag.

För företag gäller andra regler. Vid stora nyinköp av till exempel datorer är producenten skyldig att ta tillbaka de gamla datorerna. Vill företagen bli av med en större mängd elavfall utan att köpa nytt ska de själva vända sig till ett återvinningsföretag och stå för kostnaderna.

Samarbetet mellan producenter och kommuner, kallat ”elretur”, är frivilligt. Trots det har samtliga producenter och kommuner beslutat att vara med. Mer än hälften av landets kommuner tar redan emot elapparater på olika mottagningsstationer. De övriga får bygga nytt, eller lösa det på annat sätt. Producenterna har bildat ett bolag, El-kretsen AB, för att organisera transporterna från mottagningsstationerna och återvinningen.

Konsumenterna betalar

Även om ansvaret för återvinningen vilar på producenterna är det konsumenterna själva som får betala för det. Kostnaden kommer att täckas genom högre priser på nya apparater. För en TV blir prishöjningen 85 kronor exklusive moms och för en mobiltelefon 20 öre. Ju mer miljöfarliga ämnen i produkten desto högre avgift.

– Jag tycker att det är rimligt att konsumenten får betala vad det kostar för att någon ska ta hand om den gamla apparaten på ett miljöriktigt sätt, säger Jörgen Schultz.

Faktaruta

1 juli införs en rad nya lagar om elektronik. Lagen om producentansvar innebär att producenten måste ta emot gamla apparater vid försäljning av nya. Nya regler införs också i renhållningsförordningen. De går ut på att inget avfall som innehåller elprodukter får fragmenteras, förbrännas eller deponeras utan att ha passerat certifierad förbehandling, där miljöfarliga delar plockas bort och värdefulla delar återvinns. Dessutom klassas fler produkter än tidigare som elavfall, till exempel spisar, tvättmaskiner, diskmaskiner och glödlampor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.