De vinner Miljöstrategipriset 2019

Miljöstrategipriset Vinnaren av Miljöstrategipriset 2019 är en svensk snabbmatsjätte som arbetar med att bli klimatpositiv.

De vinner Miljöstrategipriset 2019
Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling, Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef MAX, Frida Sjödin, projektledare hållbarhet MAX, Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola och Ylva Öhrnell, DHL. Foto: Mattias Pauser

Vinnaren av Miljöstrategipriset 2019 är Max Burgers.

– Det känns fantastiskt bra. Det är svårt att driva hållbarhet generellt, det är så många saker man ska tänka på. Sedan vi lanserade har vi fått en del mothugg – och det är vad man är mest skraj för som hållbarhetschef. Man frågar sig: Håller det här eller inte? Att få det här priset från er betyder jättemycket, vi fortsätter framåt, säger Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers och fortsätter:

– Vad vi vet är att det är försent att bara minska utsläppen om vi vill nå 1,5 graders målet. Därför kan vi inte bara ha den strategin, vi kan inte gå mot slutmålet klimatneutral, det har blivit ett mellanmål. Vi måste gå längre och börja suga ned mer koldioxid från atmosfären än vad vi släpper ut. Om en liten burgarkedja grundad ovanför polcirkeln kan göra det redan 2018, så kan många göra det. Tänk om tusentals, miljontals människor skulle göra samma sak, då kan vi förändra berättelsen om klimatförändringarna. Det är vad vi är ute efter.

Vilka krav lägger ni på er själva när det gäller att minska utsläppen?

– Vårt mål är att 2022 ska varannan måltid vara utan rött kött. Då började vi 2015 på 86 procent rött kött. Så det innebär att vi behöver förändra vår affär i grunden. Vi kan inte bestämma att folk ska köpa gröna burgare av oss, så det är läskigt, vi ändrar vårt eget jobb. I dag består 60 procent av måltiderna av rött kött. Vi håller på att vårt mål, och gör vi det har vi minskat utsläppen med 30 procent på sju år, berättar Kaj Török.

Så här lyder juryns motivering:

”Miljöstrategipriset 2019 går till Max Burgers för sitt pionjärarbete med att bli klimatpositivt och arbetet med att inspirera andra till att göra detsamma. Företaget strävar efter att bli hållbart och har arbetat systematiskt med sin klimatpåverkan i många år. Det har utvecklat sitt sortiment i en grön riktning med mindre andel rött kött, och även fått sina kunder med på resan. Max Burgers, som är enastående i sin bransch, får priset för sitt systematiska klimatarbete.”

Södersjukhuset får hedersomnämnande

Juryn väljer också att dela ut ett hedersomnämnande. Det går i år till Södersjukhuset för arbetet med patientmaten.

– Vi jobbar med sjukhusmåltiden, och det är inte helt enkelt. Det innebär komplexa behov och många patienter. Och att då kunna sammanföra detta med miljönyttan vi gjort är häftigt. Vi har minskat vårt matsvinn med 80 procent, säger Linda Hagdahl, verksamhetsutvecklare måltider på Södersjukhuset.

Hon tog emot diplomet tillsammans med Birgitta Westin, miljösamordnare.

Så här lyder motiveringen:

”Hedersomnämnandet 2019 går till Södersjukhuset för arbetet med minskat matsvinn, ökad andel ekologiska livsmedel och omhändertagandet av matavfall till biogas. Södersjukhuset har minskat matavfallet med 80 procent och samtidigt fått mer nöjda patienter till en bibehållen kostnad. Juryn vill särskilt lyfta fram helhetstänket i projektet som omfattar såväl ekonomi, hälsa, och ekologi som transporter.”

Hård konkurrens i år

De nominerade till årets pris var Area 21, Linde energi, Fraktus, Uddevalla kommun, Ica Gruppen, Returpack, Praktikertjänst, Södersjukhuset, Sundfrakt, Office recycling, Max Burgers, JM AB, Lidl Sverige, Göteborgs hamn, Yasuragi och Hållbart resande Väst, Västra Götalandsregionen.

Prisutdelningen skedde på Miljöstrategidagarna 6 november 2019. Prisutdelare var tre av juryns fem ledamöter: Ylva Öhrnell, DHL Freight, Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola och Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling.

Miljöstrategipriset delas ut av Miljö & Utveckling till någon eller några som har utformat en tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts på ett föredömligt sätt i relevanta delar av organisationen.

Tunga namn i juryn

Juryn har bestått av Håkan Wirtén, svensk generalsekreterare för Världsnaturfonden, Ylva Öhrnell, miljö- och kvalitetschef för DHL Freight, Henrik Ny, universitetslektor på institutionen för strategisk hållbar utveckling vid Blekinge tekniska högskola, Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör, Eskilstuna kommun och Ingar Lindholm, chefredaktör för tidningen Miljö & Utveckling.

Priset består av ett diplom, en statyett av konstnären Helena Byström samt 10 000 kronor. Det delas ut årligen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.