Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Max klimatpositiva burgare prisas av FN

Den svenska hamburgerkedjan Max vinner det prestigefyllda FN-priset Global Climate Action Award.

Max klimatpositiva burgare prisas av FN
FOTO: Max Burgers

Det är inte bara Greta Thunberg som syns i rampljuset under klimatveckan i New York. Även det svenska företaget Max Burgers tar plats.

Nu prisas de i årets Global Climate Action Award, som det enda europeiska företaget i kategorin ”Go Climate Neutral Now”, det vill säga att bolaget binder mer klimatgaser än man släpper ut.

Som först i världen fungerar deras klimatpositiva meny som en ledstjärna mot en mer hållbar framtid.

Max vinner FN:s pris för sitt arbete med att bli klimatpositiv. Arbetet lyfts fram av FN som en lösning för klimatet som fungerar för andra företag att ta efter.

Fakta

Max hållbarhetsarbete

År 2008 blev MAX världens första restaurangkedja att klimatmärka menyn och klimatkompensera alla utsläpp till 100 procent från lantbrukarens jord till gästens bord.

År 2016 femdubblades antalet vegetariska alternativ på menyn och målet är att andelen sålda måltider med låg klimatpåverkan kommer att leda till 30 procent minskad klimatpåverkan inom loppet av sju år, vilket är i linje med FN:s klimatmål.

MAX lanserade i juni 2018 att hela deras meny är klimatpositiv.

– I år hade vi över 670 otroliga ansökningar till UN Global Climate Action Award. Det är vårt nöje att utse Max Burgers till pristagare. Som först i världen fungerar deras klimatpositiva meny som en ledstjärna mot en mer hållbar framtid för alla, säger Niclas Svenningsen, chef för UN Climate Change Global Climate Action Programme och fortsätter:

– Genom att ge kunderna möjlighet att bättre förstå matens klimatpåverkan leder MAX vägen när det gäller att mäta, minska och kompensera deras koldioxidavtryck, vilket är ett lysande exempel på en klimatlösning som fungerar för andra att ta efter.

Stenhård konkurrens

Bolaget var en av 15 pristagare, och konkurrensen var stenhård med nära 800 bidrag som nominerats.

– Jag kan inte tänka mig ett tyngre pris för Max klimatarbete än det vi nu får av FN. Det stärker inte bara oss utan även den gryende rörelsen av klimatpositiva företag. Nästa steg är att jobba för en global standard för klimatpositiv, säger Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.