De blir oftast dömda för mutbrott

Social hållbarhet 2021 blev ett rekordår sett till det totala värdet på mutorna i de rättsfall som gett fällande domar. Och det blir tydligt vilka funktioner som oftast mutas – och döms.

De blir oftast dömda för mutbrott
IMM har kartlagt vilka som oftast erbjuds mutor - och vilka som mutar. Foto: Stock Adobe

Ovanligt många personer fälldes för mutbrott under 2021, enligt en sammanställning från IMM, Institutet mot mutor. Och sett till summan för mutorna i de fallen så är det en höjning med hela 605 procent. Från 16,6 miljoner 2020 till 117 miljoner 2021.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Storleken på de enskilda mutorna skiljer sig också mycket åt. Den som fällts för den minsta summan hade mutats med 500 kronor, medan största mutan var på hela 51 miljoner kronor.

Tjänstemän i offentlig sektor mutas – näringslivet mutar

Den som ger mutan är i regel en man som jobbar i privat sektor. Vilka som tar emot mutan har också några gemensamma faktorer 2021:

– Man

– 45-52 år

– Jobbar i offentlig sektor

– Jobbar med data, it och telekommunikation.

Sett över en femårsperiod är det istället de här sektorerna som dominerar målen (i fallande ordning): Transport och fordon, bygg och anläggning samt vård och omsorg.

En bransch sticker ut

Men under 2021 var det ett fall som stack ut extra mycket, där ett it-företag erbjudit ett flertal offentliganställda utbildningar med tillhörande förmåner.

– Även om antalet mutbrottsmål hållit sig på en relativt jämn nivå sedan 2017 så har mutbeloppen ökat markant under förra året. En anledning till detta är att det under 2021 handlat om flertalet mål med systematisk brottslighet. Dels gäller det återkommande mutbrott där värdet uppgår till hutlösa summor. Dels är det återkommande förslag om ett brottsligt upplägg till flera olika aktörer, säger IMM:s generalsekreterare Hayaat Ibrahim i ett pressmeddelande.

Den som ger eller tar emot en muta kan straffas med böter eller fängelse i högst två år. Bedöms brottet vara grovt är straffet fängelse i sex månader till sex år.

Tolv till fängelse

Under 2021 dömdes tolv personer till fängelse till följd av mutbrott. Tio fick villkorlig dom, en skyddstillsyn och 32 dagsböter. Fyra företag fick även företagsbot, varav två på fem miljoner kronor vardera. I nio fall dömdes för grovt givande av muta och åtta för grovt tagande av muta.

Den vanligaste mutan är:

1. Pengar

2. Presentkort

3. Sakgåva

4. Nöjesresa

Läs hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.