Det har varit en intensiv start på 2022. Covid har härjat på redaktionen, tillsammans med andra åkommor som slår till mot barnfamiljer vintertid.
Mitt i eländet kommer det dock lite goda nyheter: I ett projekt har man lyckats få 191 hushåll i Stockholm att bättra på sin källsortering av plast med hela 40 procent.
Det låter som magi, men det som behövdes var inte var någon trolldryck utan gammal vanlig information. I absoluta tal handlade det om nästan ett halvt kilo plast per hushåll och vecka som inte gick till förbränning utan till återvinning.
Många bäckar små…
Ett halvt kilo plast – är det verkligen något att bry sig om?
Jag frågade Stena Recycling, som är ett av företagen bakom försöket, vad det skulle betyda om alla hushåll i Sverige förbättrade sin sortering lika mycket som deltagarna i projektet. Efter några dagars betänketid kom svaret, framräknat av projektkollegan Stockholm Exergi: Ungefär 250 000 ton koldioxid per år, förutsatt att plasten går till materialåtervinning. Visst – det är naturligtvis bättre att undvika fossil plast om det går. Men ändå.
Det handlar bara om att lägga rätt grej i rätt tunna.
250 000 ton. Det är betydligt mer än Preemraffs numera berömda felrapportering av sina utsläpp. Och vi pratar inte om att man ska avstå från det ena eller det andra, det handlar bara om att lägga rätt grej i rätt tunna. Så kan smått bli stort om många gör rätt.
Vindkraft, forskning och mycket mer
I det här numret av Miljö & Utveckling kan du bland annat läsa om satellitövervakning av koldioxidutsläpp, den mäktiga vindkraftparken i Markbygden och aktuella EU-förslag. Själv har jag intervjuat Johan Rockström om det ständigt pågående arbetet med forskning, information och att bygga broar mellan olika aktörer. Allt för att öka planetens chanser till en stabil och trygg framtid.
Du som är prenumerant kan som vanligt logga in till e-tidningen här, eller längst ned på sidan. Där kan du läsa hela numret i datorn eller mobilen, med tidningslayout eller anpassat efter en mindre skärm.
Välkommen till ett nytt år med Miljö & Utveckling!
– Ingar Lindholm, chefredaktör