Rise har som första aktör ackrediterats att certifiera enligt Design for All, Universell utformning eller SS-EN 17161 – en europeisk standard som främjar tillgänglighet och användbarhet i företagens produkter och tjänster.
Därför lönar sig certifiering av tillgänglighet: ”Flera fördelar”
CERTIFIERING
Nu kan företag och organisationer certifiera att de arbetar med tillgänglighet genom universell utformning, för att kunna producera produkter och tjänster som är tillgängliga och anpassade efter användarnas funktionsförmågor.
– Det handlar inte bara om kvalitet, utan även om ekonomiska fördelar för organisationen, säger Alexandra Antoni, projektledare på Sis, till Miljö & Utveckling.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
– Det är en certifiering som visar att en organisation har processer på plats för att arbeta med universell utformning och inkludera alla typer av användare – även de som idag kanske inte använder eller ens kan använda deras produkter och tjänster, säger Alexandra Antoni, projektledare på Svenska Institutet för Standarder, SIS.
Hon förklarar att certifieringen bekräftar att organisationen arbetar systematiskt med universell utformning för att möjliggöra ett tillgängligt slutresultat.
Struktur lik ISO 9001
Vidare säger Alexandra Antoni att standarden har samma struktur som ISO 9001 och fokuserar på hur en organisation styr sina processer. Bland annat kräver den att företaget analyserar sina förutsättningar, identifierar intressenter och deras behov samt kartlägger hinder och deras orsaker.
– Målet är att undersöka om förändringar i arbetssättet kan leda till att fler inkluderas som användare, säger Alexandra Antoni.
Anpassning till EU:s tillgänglighetskrav
Från och med den 28 juni 2025 kommer EU:s tillgänglighetsdirektiv tillämpas i alla medlemsländer, vilket ställer ökade krav på produkters och tjänsters tillgänglighet och användbarhet. Standarden är avsedd att harmoniseras med EU:s tillgänglighetsdirektiv, vilket innebär att organisationer som följer den också uppfyller vissa krav i direktivet.
– Genom att implementera standarden kan en organisation visa att den har den tekniska förmågan att uppfylla tillgänglighetskrav, exempelvis i EU:s upphandlingsdirektiv, och det kan också vara en fördel vid ansökningar om medel från EU:s strukturfonder, säger hon och fortsätter:
– Dessutom är certifieringen ett tydligt sätt att visa att organisationen arbetar med social hållbarhet och bidrar till FN:s hållbarhetsmål för till exempel minskad ojämlikhet.
Ekonomiska fördelar för företag
Alexandra Antoni säger att det inte bara handlar om att göra något bra för samhället – det innebär också att organisationen når fler kunder genom att bredda målgruppen och göra produkten eller tjänsten tillgänglig för fler. Det är alltså inte bara en kvalitetsfördel, utan även en ekonomisk fördel för organisationen.
– Det innebär att man gör rätt från början och tar hänsyn till tillgänglighet redan från idéstadiet, genom hela design- och produktionsprocessen, för att säkerställa att produkter och tjänster är tillgängliga för alla, säger hon.
Vad ser du för potentiella utmaningar?
– Att börja arbeta på ett nytt sätt kan vara en utmaning, men det lönar sig i längden. Initialt kan det innebära en ökad arbetsinsats, men när väl processerna är på plats blir det en naturlig del av verksamheten. Vinsten är att fler användare får tillgång till, förstår och kan använda produkten eller tjänsten, avslutar Alexandra Antoni.