Dagens M&U 9 december 2024

Källor: EU:s paraplylag läggs fram i februari
Det har spekulerats intensivt om att EU kommer att baka ihop taxonomin, CSRD och CSDDD i en och samma lag för att lätta bördan på företag. Detta sedan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hintade om en hopslagning under en pressträff i november. Detta har mötts av kritik från miljörörrelsen som befarar att viktiga klimatmål kan urholkas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Ännu ligger inget förslag på bordet. Källor till Forbes säger dock att planerna på ett så kallat Omnibus Simplification Package redan är i full gång och att ett förslag väntas presenteras den 26 februari 2025.

Efter att kommissionen lagt fram förslaget måste det röstas igenom i både ministerrådet och EU-parlamentet och kan komma att revideras flera gånger. Ett problem för utformningen av paraplylagen är att samtliga lagar redan har trätt i kraft. Dessutom ska både CSRD och taxonomin tillämpas av företag i februari.

Eon skrotar satsningar på solceller
Den tyska energikoncernen Eon varslar uppemot 200 tjänster om uppsägning och skär ner eller avvecklar flera av sina verksamheter, rapporterar Dagens industri. Bakgrunden uppges bland annat vara den svaga konjunkturen samt läget på energimarknaden. En av de verksamheter som Eon väljer att avveckla är försäljningen och installationen av solpaneler, samt flera planerade solparksprojekt i Sverige. Privatpersoner och företag som fått solpaneler installerade eller väntar på leverans kan dock fortfarande räkna med att avtalen fullföljs.

Enligt Eon har efterfrågan på solpaneler minskat kraftigt, vilket gör att bolaget bedömer att det blir svårt att nå god lönsamhet på kort och lång sikt. Utöver solpaneler, väljer Eon att avveckla sin försäljning av luftvärmepumpar och andra småskaliga värme- och kyllösningar. Däremot fortsätter Eon sina satsningar på bland annat elnät, elförsäljning, laddinfrastruktur och smarta energilösningar.

Skandinaviskt stöd för inskränkningar av yttrandefriheten
En ny rapport från de nationella människorättsinstitutionerna i Sverige, Norge och Danmark visar att skandinaver starkt stöder mänskliga rättigheter. Men många är samtidigt öppna för vissa begränsningar av dessa, som till exempel yttrandefriheten. Svenskarna har högst medvetenhet om rättigheter och är mest oroade över att de hotas. I Danmark är kunskapen lägst, där 53 procent inte kan nämna en specifik rättighet.

Rapporten visar att 82 procent av skandinaverna tycker att mänskliga rättigheter är viktiga, men över hälften stöder förbud mot offentlig bränning av religiösa symboler. Dessutom accepterar 45 procent av svenskarna statlig övervakning av elektronisk kommunikation för att bekämpa brottslighet.
Fredrik Malmberg, direktör för IMM, tycker att det är oroväckande att vissa kan tänka sig att begränsa yttrandefriheten när rättigheter ställs mot varandra i praktiken.

– Detta understryker behovet av ökad kunskap och en mer aktiv politik för att säkra mänskliga rättigheter i alla tre länder, säger han till Dagens M&U.

Varför är vissa länder mer medvetna än andra?
– Det är svårt att veta. Det finns likheter, men också vissa skillnader. Svenskar har högst medvetenhet om mänskliga rättigheter och kan oftare än norrmän och danskar nämna en specifik rättighet. Samtidigt visar undersökningen att svenskar är mer oroade över att mänskliga rättigheter är hotade, vilket är något vi behöver ta på allvar.

Läs rapporten ”Exploring Human Rights in Awareness, Attitudes and Perception in Scandinavia” här

EU har klubbat igenom Mercosuravtal – miljörörelsen kritisk
Under fredagen kom EU-kommissionen överens med Mercosurländerna, en rad länder i centralamerika, om att slutföra ett omdebatterat frihandelsavtal. Meningarna om dess effekter går isär. Medan Ursula von der Leyen beskriver det som ”Ett vinn-vinn-avtal som kommer att ge betydande fördelar för både konsumenter och företag på båda sidor”, har stora delar av miljörörelsen en helt annan bild.

Greenpeace EU-handelskampanjansvariga Lis Cunha kallar avtalet ”giftigt och skamligt”. Hon säger att allmänhetens oro gång på gång har åsidosatts genom tjugofem år av förhandlingar bakom stängda dörrar. Detta har enligt henne resulterat i ett avtal som kommer att öka handeln med nötkött, bekämpningsmedel och plast, vilket medför katastrofala konsekvenser för Amazonas, klimatet och mänskliga rättigheter

Audrey Changoe, samordnare för handels- och investeringspolitik på CAN Europe, är inne på samma spår. Även hon kallar avtalet för ”skamligt” och en direkt attack mot demokratin, då det har skett bakom stängda dörrar. Hon påpekar att överenskommelsen går emot den nya handelskommissionären Maroš Sefcovic’s löften om att förbättra transparensen och dialogen med civilsamhället.

2024 bekräftas som det varmaste året i historien
November 2024 blev den näst varmaste novembermånaden som någonsin registrerats, med globala medeltemperaturer som nådde 14,10 grader Celsius, vilket är 0,73 grader över genomsnittet för perioden 1991–2020. Enligt Copernicus Climate Change Service, C3S, var novembertemperaturen 1,62 grader högre än förindustriell nivå. Med detta har temperaturen överskridit en kritiska gränsen på 1,5 grader under 16 av de senaste 17 månaderna.

Samantha Burgess, biträdande direktör för C3S, förklarar att med data fram till november kan det nu med nästan total säkerhet bekräftas att 2024 blir det varmaste året som någonsin registrerats och det första kalenderåret som i genomsnitt överskrider 1,5 grader över förindustriell nivå.

Årets medeltemperatur för perioden januari till november låg 0,72 grader över genomsnittet för 1991–2020, Dessa siffror befäster 2024 som det varmaste året någonsin, enligt C3S, även utan att inkludera data för december. För att året inte skulle bli rekordvarmt skulle globala temperaturer behöva falla till nära noll grader Celsius under årets sista två månader, vilket är osannolikt.

Vid Cop29-toppmötet i Baku presenterade Världsmeteorologiska organisationen (WMO) en rapport som varnade för att jorden blir farligt överhettad. Globala temperaturer har redan stigit med 1,3 grader jämfört med förindustriell nivå, vilket har lett till extrema klimatfenomen som rekordhöga havstemperaturer, smältande isar, torka, dödliga stormar och allvarliga översvämningar.

Rapport avslöjar brister i spårbarhet för fossila drivmedel
Gröna Mobilister har släppt rapporten Drivmedelsfakta 2024, som kartlägger klimatpåverkan, råvaror och ursprung för drivmedel som såldes i Sverige under 2023. Rapporten visar att fossila drivmedel har bristande spårbarhet, där ursprungslandet är okänt för 54 procent av den fossila bensinen och dieseln. Samtidigt är transparensen hög kring el och biodrivmedel, som överlag har bättre klimatprestanda.

Per Östborn, projektledare på Gröna Mobilister, framhåller att sänkningen av reduktionsplikten kräver ett större ansvar från konsumenterna för att påskynda övergången till fossilfria alternativ.

Organisationen uppmanar också regeringen att driva på för ursprungsmärkning av fossil energi inom EU. Alla riksdagspartier förutom Kristdemokraterna har vid något tillfälle uppgett att för Gröna Mobilister att de ska verka för en sådan märkning.
Läs rapporten ”Drivmedelsfakta 2024” här

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.