Fredrik Moberg: ”Varje art är värd att kämpa för”
Trots dystra klimatprognoser ser Fredrik Moberg, biolog och forskare på Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet, möjligheter att rädda både korallrev och biologisk mångfald. Han menar att det är farligt att måla upp en alltför dyster bild – inte för att hoten är små, utan för att vi inte får tappa hoppet om att det går att göra något åt eländet.
Dagens M&U 3 mars 2025
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
I en stor intervju i Miljö & Utveckling berättar han om hur han i stället vill inspirera till aktivt hopp och handling för en hållbar framtid.
– Om vi framställer korallreven som ännu skörare än de är riskerar vi att människor slutar agera. Det är viktigt att förstå att även små insatser gör skillnad. Varje tiondels grad vi kan undvika i uppvärmning är en seger, säger Fredrik Moberg.
Läs hela intervjun med Fredrik Moberg i Miljö & Utveckling
Livsmedelsindustrin inleder CSRD-samarbete
Livsmedelsföretagens 750 medlemsföretag påverkas direkt eller indirekt av EU:s krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD. Därför inleder nu Livsmedelsföretagen, i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet, ett arbete med att ta fram en vägledning för hur industrigemensamma frågor kan hanteras och effektivisera rapporteringen.
Förra veckan presenterade EU-kommissionen sitt omnibus-förslag om att förenkla reglerna. I ett pressmeddelande skriver IVL Svenska Miljöinstitutet att behovet av en gemensam vägledning kvarstår, även om reglerna kan komma att förändras.
Blackrock och Bank of America lägger ner mångfaldsarbetet
Enligt amerikanska medier har Blackrock, världens största kapialförvalare, och Bank of America valt att dra tillbaka sina strategier för mångfald, jämlikhet och inkludering. Detta markerar ett steg bort från det som vissa amerikanska medier kallar ”woke”-agendan som man menar att många finansaktörer ägnat sig åt de senaste åren. Ett tydligt exempel är Wall Street Journals rubrik från i helgen ”Blackrocks ’woke’ era is over”. Besluten sammanfaller med att Donald Trumps administration skärper trycket mot mångfaldsinitiativ i den privata sektorn.
Blackrock, med tillgångar på 11,4 biljoner dollar, har tagit bort referenser till mångfald och inkludering i sin årsrapport. Företaget uppger nu att det fokuserar på att attrahera global talang utan att explicit nämna demografiska kriterier. Bank of America har samtidigt mildrat sin inställning till mångfaldsrekrytering i sin senaste finansiella rapport. Tidigare krav på att anställa personer med olika bakgrunder har tonats ner, och språket kring dessa frågor har justerats.
Dagens M&U har tidigare berättat om andra stora finansaktörer som kraftigt minskar eller lägger ner sina hållbarhetssatsningar på inkludering och mångfald, till exempel Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley och Goldman Sachs.
Första globala banken antar ICC:s principer för hållbar trade finance
Standard Chartered har blivit den första internationella banken att fullt ut ansluta sig till Internationella Handelskammarens, ICC:s, principer för hållbar trade finance. Detta ses som en viktig milstolpe för att göra den globala handeln mer hållbar, transparent och ansvarsfull.
ICC:s hållbarhetsprinciper syftar till att stärka due diligence-processer, öka transparensen i rapportering och införa en standardiserad metod för att bedöma transaktioners hållbarhet. Genom att implementera dessa principer vill man styra kapital mot mer miljömässigt och socialt ansvarsfulla handelsflöden.
Standard Chartered är den första banken att tillämpa principerna i sin helhet, men fler aktörer väntas följa efter. Initiativet är en del av ICC:s bredare arbete med att skapa en global standard för hållbar handel.
Svenska företag ratar Tesla
Försäljningen av Tesla har under den senaste tiden rasat i Europa. Under januari halverades försäljningen jämfört med samma månad förra året. Minskningen kopplas till att många företag bojkottar elbiltillverkaren på grund av grundaren Elon Musk. Han har blivit en del av USA:s president Donald Trumps administration samt blandat sig i europeisk politik och bland annat uttryckt sitt stöd för det partiet Alternativ för Tyskland, AFD.
Att allt fler ratar Tesla är en trend som även syns i Sverige, enligt en rapport från konsultbolaget Ynnor som specialiserar sig mot tjänstebilssektorn. Enligt rapporten märks utvecklingen framför allt hos större företag. Till TT säger Ynnors vd Ronny Svensson att olika orsaker ligger bakom utvecklingen. Utöver politiska ställningstaganden, säger han att det handlar om tveksamheter kring ombesiktningar samt en strid med IF Metall kring fackets krav att teckna kollektivavtal.
Starka vindar kan rädda Golfströmmen från kollaps
En ny studie från Met Office, Storbritanniens motsvarighet till SMHI, visar att en total kollaps av Golfströmmen sannolikt inte kommer att ske detta århundrade. Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature, har undersökt Amoc, som står för Atlantic meridional overturning circulation och är det stora system av havsströmmar i Atlanten där Golfströmmen ingår.
Resultatet visar att Amoc är mer motståndskraftig mot klimatförändringarna än vad man hittills trott, och att det är starka vindar på södra halvklotet som kan bli räddningen. Forskarna har gjort nya analyser av tidigare simuleringar, även de mer extrema, och kan inte se någon fullständig kollaps. Samtidigt visar samtliga scenarion att Amoc försvagas, vilket skulle få stora konsekvenser för klimatet.
Läs ”Continued Atlantic overturning circulation even under climate extremes”