CDP: Nordiska företag dåligt förberedda på CSRD

Hållbarhetsredovisning Nordiska företag har länge varit föregångare när det kommer till hållbarhetsredovisning. Den trenden kan nu vara på väg att brytas.

CDP: Nordiska företag dåligt förberedda på CSRD
Foto: Adobe Stock

Mer än 2 000 privata företag i Norden kan bli föremål för EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering, som börjar träda i kraft nästa år. Men bara 460 av dessa företag avslöjade miljödata genom CDP 2022 – mindre än hälften, 43 prodent, av de mer än 1 000 företag som fick förfrågningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

CDP, som är en samarbetsorganisation för att ge finanssektorn miljödata, konstaterar att resultaten tyder på att nordiska företag riskerar att halka efter övriga Europa och att relativt få företag är förberedda för de redovisningskrav som väntas från EU. Nordiska företag överträffar fortfarande företag från övriga Europa när det kommer till hållbarhetsredovisning, men den trenden kan nu alltså vara på väg mot sitt slut.

”Finns också mer att göra”

De nordiska företagen ligger enligt CDP efter Nordens offentliga sektor när det kommer till transparens inom hållbarhetsområdet. I rapporten uppmanas nordiska företag att höja sina ambitioner kring hållbarhetsrapportering, men också kring faktiska hållbarhetsåtgärder.

– Från 2024, när CSRD träder i kraft, kommer stora företag att behöva offentliggöra information om hur de hanterar sin miljöpåverkan och risker. Även om nordiska privata företagen är ledande inom hållbarhetsredovisning jämfört med andra regioner, ligger de för närvarande efter sina offentliga motsvarigheter. För de organisationer som redovisar sitt hållbarhetsarbete finns det dessutom ofta mer att göra. Som till exempel att sätta upp vetenskapsbaserade klimatmål och att använda indikatorer för biologisk mångfald, säger Maxfield Weiss, vd på CDP Europe, i en kommentar.

Maxfield Weiss avslutar med att konstatera att de företag som förbereder sig för CSRD i tid kommer att bli vinnare i en värld där obligatorisk hållbarhetsredovsisning är normen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.