Vild golf ska gynna biologisk mångfald

Biologisk mångfald ”Gör golfen vildare”. Det är namnet på ett nytt samarbete mellan Svenska Golfförbundet och WWF.

Vild golf ska gynna biologisk mångfald
Foto: Adobe Stock

WWF och Svenska Golfförbundet går nu samman med kampanjen ”Gör golfen vildare”. Syftet är att öka. Den biologiska mångfalden på Sveriges golfbanor. Bland annat planeras att skapa blomsterängar för pollinerande växter och att bygga bihotell. Kampanjen ”Gör golfen vildare” är en del av WWF:s större kampanj, ”Gör Sverige Vildare”.

WWF konstaterar att golfbanor, som ofta är belägna nära städer, har potential att bli artrika genom omsorg av sina oskötta områden, till exempel skogar och dammar. Enligt Svenska Golfförbundet täcker de svenska golfklubbarnas orskötta områden mellan 15 000 och 20 000 hektar. Det är lika många hektar som alla nationalparker i Götaland, om man räknar bort Kosterhavets nationalpark.

”Stärkt anseende i lokalsamhället”

Svenska Golfförbundet uppmuntrar nu alla sina medlemsklubbar att ansluta sig till kampanjen och göra insatser som gynnar vilda växter och djur. Redan i dag stödjer WWF initiativ i Östergötland där golfklubbar arbetar med skötselplaner för vilda ytor och naturvårdsåtgärder.

– Både små och stora insatser gör skillnad för den biologiska mångfalden. Dessutom ger det många positiva mervärden, som ökat ideellt engagemang bland medlemmarna och stärkt anseende i lokalsamhället, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på SGF, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.