Digitala innovationer är viktiga för att företag ska uppfylla lagkrav, minska miljöpåverkan och följa striktare rapporteringskrav. I samband med FN:s konferens om biologisk mångfald, COP16, släppte KPMG Sverige, tillsammans med R-evolution, därför en ny rapport som undersöker hur digitala tvillingar kan stödja detta arbete.
Experten: Så kan digitala tvillingar förbättra hanteringen av biologisk mångfald
Biologisk mångfald
Digitala tvillingar har stor potential att underlätta mätning och rapportering av företags påverkan på biologisk mångfald, enligt en ny rapport.
Dario Piselli, senior hållbarhetsrådgivare på KPMG, förklarar hur tekniken kan användas, vilka fördelar den medför och ger konkreta råd om hur företag bör gå till väga.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Rapportens slutsats är tydlig: tekniken ger företag stora möjligheter att både minska sin miljöpåverkan och förbättra den operativa effektiviteten.
Dario Piselli, hållbarhetsrådgivare på KPMG med fokus på biologisk mångfald och föroreningar, förklarar att digitala tvillingar kan påverka företags syn på och interaktion med naturen på två grundläggande sätt.
– För det första kan de kombinera traditionell observationsdata med avancerade insamlingstekniker som bilder från flyg och satelliter, LiDAR-skanningar, kameror, akustiska fällor och miljö-DNA. Detta gör att företag kan samla in mer och bättre naturrelaterad data, vilket i sin tur ger en tydligare bild av deras påverkan på naturen i realtid, säger han till Miljö & Utveckling.
Det andra sättet är att data i digitala tvillingar kombineras med avancerad modellering och simulering, vilket ger handlingsbara insikter. Detta kan göra att företags interaktion med naturen blir en mer integrerad del av beslutsfattandet.
– Till exempel kan digitala tvillingar hjälpa företag att tidigt identifiera behovet av åtgärder för att minska risker för biologisk mångfald och testa dessa åtgärder i en virtuell miljö innan de genomförs i verkligheten, säger Dario Piselli.
Tre tydliga fördelar
Han förklarar att digitala tvillingar framför allt ger tre fördelar: bättre datatillgång och kvalitet, tydligare förståelse av påverkan och beroenden, samt förmåga att förutspå och effektivisera resurser.
– Digitala tvillingar och digital teknik kan användas på olika sätt för att stödja företag i arbetet med biologisk mångfald. De förbättrar tillgången till och kvaliteten på data, vilket hjälper företag att möta ökade krav från tillsynsmyndigheter och investerare på icke-finansiell rapportering. Dessutom kan de ge tillförlitlig information för licensansökningar, miljöriskbedömningar och efterlevnad av regelverk, säger Dario Piselli
Han säger också att digitala tvillingar, i takt med det ökande intresset för biodiversitetskrediter, kan erbjuda ett stabilt verifieringsverktyg som säkerställer integritet på dessa nya marknader och hjälper till att undvika de kontroverser som tidigare har drabbat koldioxidmarknaderna.
Störst potential i vissa branscher
Dario Piselli berättar att användningen av digitala tvillingar för övervakning och hantering av biologisk mångfald fortfarande är ett relativt nytt och växande område.
– I dagsläget är digitala tvillingar troligtvis mest användbara i branscher som har stor påverkan på biologisk mångfald genom lokala faktorer, som förändringar i markanvändning, föroreningar och direkt utvinning av växter och djur. Detta beror på att digitala tvillingar måste bygga på en god förståelse av det ekologiska systemet som bedöms, och ju större skala, desto mer abstrakt blir denna förståelse, säger han.
Ett exempel i rapporten är utvinningssektorn, där gruvdrift ofta sker nära områden som är känsliga för biologisk mångfald, och där ekologisk återställning är en viktig del av gruvas livscykel.
– Jordbruk är ett annat bra exempel, och det är ingen slump att precisionsodling och andra digitala verktyg används i allt större utsträckning inom denna sektor. Både jordbruk och gruvdrift bidrar till förlusten av biologisk mångfald, vilket gör att digitala tvillingars positiva påverkan kan bli betydande, säger han.
Vilka rekommendationer skulle du ge till företag som överväger att använda digitala tvillingar för att främja biologisk mångfald?
– Att investera i digitala tvillinglösningar, oavsett om det gäller biologisk mångfald eller andra områden, är inte ett mål i sig. För att skapa verkligt värde måste digitala tvillingar ha ett konkret syfte i den verkliga världen, oavsett hur omfattande de implementeras. Företag bör därför först förstå hur deras verksamhet och värdekedja interagerar med naturen, identifiera dataluckor som digitala tvillingar kan fylla och definiera de viktigaste områdena och användningsfallen där de kan vara mest effektiva. Kort sagt, digitala tvillingar bör stödja en ambitiös strategi för biologisk mångfald, inte vara en strategi i sig, avslutar Dario Piselli.