Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Biocidbehandlade varor brister i märkning

kemikalier Kemikalieinspektionen flaggar för att det finns stora brister i märkningen av varor som är behandlade med biocider.

Biocidbehandlade varor brister i märkning
Foto: Adobe Stock

Kemikalieinspektionen har genomfört ett tillsynsprojekt i Sverige gällande information om farliga ämnen i varor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Projektet visar bland annat att 69 av 74 biocidbehandlade varor har någon typ av brist. Man kontrollerade bland annat sportkläder, skor och skosulor och bäddtextil.

Fakta

Vad är en biocidbehandlad vara?

En biocidbehandlad vara är en vara som är behandlad med en typ av bekämpningsmedel, en så kallad biocidprodukt. Syftet med behandlingen är att ge varan en funktion, till exempel att göra en sporttröja luktfri eller en skärbräda antibakteriell.

Källa: Kemikalieinspektionen

– Den höga andelen behandlade varor med brister som vi hittade visar att företagen har svårt att följa lagstiftningen. I och med inspektionerna har ett stort antal företag fått mer kunskap om kemikaliereglerna för varor vilket förhoppningsvis leder till att de kan ställa bättre krav på sina leverantörer och på så sätt få säkrare varor, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

80 procent av varorna felaktiga

Hela 80 procent av varorna som granskades i projektet hade någon typ av brist. Den vanligaste bristen var att varorna inte var korrekt märkta, vilket de ska vara enligt gällande lagstiftning.

Till exempel ska märkningen innehålla information om att varan är behandlad med en biocid och i vissa fall riskhanteringsåtgärder.

– Biocider är ämnen som används för att oskadliggöra vissa organismer, och de kan även vara skadliga för människor och miljö. Därför är det viktigt att kunder får information om vilka ämnen som används och hur man kan skydda sig och miljön, säger Frida Ramström.

Farliga ämnen i varorna

Kontrollanterna undersökte även om 323 varor innehöll farliga ämnen och om dessa ämnen redovisats på förpackningarna. Varorna var bland annat sportutrustning, elektronik med mjuka plastdelar och leksaker.

Resultatet visade att 25 av de analyserade varorna innehöll förbjudna ämnen i halter över gränsvärdena, bland annat kortkedjiga klorparaffiner som används som mjukgörare och flamskyddsmedel i plast.

I 43 av varorna hittades även ämnen på kandidatförteckningen i halter över 0,1 viktprocent, vilket innebär att mottagaren ska få information om innehållet.

Tillverkade utanför EU

Gemensamt för de allra flesta varorna som inte höll måttet var att de var tillverkade utanför EU. Företagen som sålde varorna kände inte till innehållet i dem.

52 procent av de 300 företag som kommunerna frågade kände inte till informationsplikten och kandidatförteckningen.

Fakta

Kandidatförteckningen och kraven på varor

Kandidatförteckningen är en lista med drygt 200 särskilt farliga ämnen. Den är en del av den europeiska kemikalielagstiftningen, Reach.

Om en vara innehåller mer än 0,1 viktprocent av ett ämne som finns på kandidatförteckningen ska du som är leverantör av varan lämna information så att mottagaren kan använda varan på ett säkert sätt.

Källa: Kemikalieinspektionen

I den största delen av varorna hittades inga av de eftersökta ämnena vid analysen. Varorna som inte uppfyllde kraven i lagstiftningen togs bort från försäljning eller åtgärdades på annat sätt.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.