Miljölagstiftning för rymden ska utredas

Juridik & Politik Regeringen har tillsatt en utredning för att se över rymdlagstiftningen. Utredaren ska bland annat se om det finns ett behov av regler för skydd av rymdmiljö. Det rapporterar Altinget.

Miljölagstiftning för rymden ska utredas
Rymden kan få egen miljölagstiftning. Foto: StockAdobe

I utredningsdirektivet framhåller regeringen att rymdverksamheten är betydelsefull för satellitövervakningen, och att den ger information som används för att skapa dataunderlag för arbetet med Agenda 2030, göra väderprognoser, med mera.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Regeringen påpekar i direktivet att aktiviteten i rymden ökar, med allt fler aktörer inblandade. ”Detta medför också att det är viktigt att vi skyddar rymdmiljön för framtida generationer”, skriver regeringen, och hänvisar till nya FN-riktlinjer för hållbar rymdverksamhet.

Förslag på utformning av miljölagstiftning för rymden

Enligt uppdraget ska utredaren undersöka om det är lämpligt att införa bestämmelser om skydd av rymdmiljön och förebyggande av rymdskrot. Utredaren ska också ta fram ett förslag på hur regleringen skulle kunna utformas.

Förutom miljöaspekterna av rymdverksamheten har utredaren en lång rad andra uppgifter, bland annat att undersöka om det behövs regler för rymdturism.

Uppdraget ska rapporteras senast 1 juni 2021 till Utbildningsdepartementet.

Här finns hela uppdraget.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.