Bildspecial: Se finalisterna i SM i fågelholk 2022

Biologisk mångfald Holkar i form av en bastu, ett muminhus och en fågelliknande Mona-Lisa. Det är några av de finalbidrag som deltar i årets upplaga av SM i fågelholk. Nu kan allmänheten rösta på sin favorit.

Bildspecial: Se finalisterna i SM i fågelholk 2022
15 finalister tävlar i SM i fågelholk 2022.

 

Totalt har 500 fågelholkar skickats in från elever i hela Sverige. På tisdagen presenterades de 15 holkarna som tagit sig till final på Skansen i Stockholm.

Bakom tävlingen står Naturskyddsföreningen. Syftet är att engagera barn och unga i naturfrågor och minska fåglarnas bostadsbrist.

– Det är jätteroligt att vi fick in så många bidrag i år och att engagemanget för naturfrågor växer i skolan, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén i en kommentar.

En jury delar ut ett specialpris

Tävlingen är uppdelad i tre olika åldersklasser; förskoleklass till årskurs 3, fyran till sexan och årskurs 7 till gymnasiet. Vinnarna avgörs av allmänheten i en öppen omröstning.

Utöver det finns även ett specialpris, som en jury utser till ett bidrag som lagt särskilt stor vikt vid en speciellt utrotad art.

– Även om väldigt många fåglar gynnas av fågelholkar, är vissa i större behov av dem än andra. Svartvit flugsnappare, stare och tornseglare är alla rödlistade arter som behöver hjälp, för att lyfta några exempel. Det moderna skogsbruket har gjort att många fågelarters naturliga bomiljöer inte finns kvar, säger Karin Lexén.

Hoppas att tävlingen ska lösa bostadsbristen

Enligt Naturskyddsföreningen har skogsbruket gjort skogen mindre variationsrik. Det har i sin tur medfört att det är bostadsbrist bland fåglarna, som är beroende av lövskog, gamla träd och död ved.

Mot den bakgrunden hoppas Naturskyddsföreningen att SM i fågelholk ska gynna den biologiska mångfalden.

– Ett sätt att minska fåglarnas bostadsbrist är genom att sätta upp fågelholkar. Så mycket som 80–90 procent av alla fågelholkar blir bebodda, vilket säger något om hur viktig insats det här är för vår biologiska mångfald. Vi vill fortsätta att öka kunskapen hos barn och vuxna så de ser att naturen behöver vår hjälp, säger Karin Lexén.

Omröstningen bland övriga kategorier sker på Naturskyddsföreningens hemsida och är öppen mellan den 23 mars till 3 april. Vinnarna av årets SM i fågelholk presenteras den 5 april.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.