SM i fågelholk är öppen för alla landets skolor – från förskola och upp till och med gymnasiet. I årets upplaga av tävlingen har hundratals barn och ungdomar byggt roliga och fantasifulla holkar under vägledning av engagerade lärare.
Syftet med tävlingen är att stärka skolbarnens relation till fåglar och natur.
– Det råder bostadsbrist i skogen. Det storskaliga svenska skogsbruket leder till att många fåglar inte har någonstans att bo eftersom det saknas gamla träd. De flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter kan inte själva hacka ut sitt hål. De är beroende av hackspettar som gör ett nytt hål varje år och lämnar det gamla till nya invånare. Men finns det inte tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare i en kommentar.
Årets vinnare
Bland hundratals inskickade bidrag valde juryn ut 15 finalister. De som slutligen tog hem segern i SM i fågelholk 2021 är:
- Förskola – årskurs 3: Klass 3a på Kullaviksskolan i Kungsbacka för bidraget ”Mossis”.
- Årskurs 4 – 6: Klass 5 – 6 på Unbynsskolan i Boden för bidraget ”Hotell Mosse”.
- Årskurs 7 – 9 samt gymnasiet: Klass 8 – 9 på Västra skolan i Falun för bidraget ”Tunnan”.
Ett specialpris delas också ut till klass 3ab på Särö skola i Kungsbacka med motiveringen:
”Eleverna bygger holkarna i grupper för att lära känna varandra över klassgränserna. De dekorerar holkarna med naturmaterial som de plockar själva och sätter upp dem i närområdet. Sedan är de med när fågelungarna kläckts i holkarna och ringmärks av lokala ornitologer. Ett viktigt arbete som skapar minnen för livet.”
– Ett stort grattis till alla vinnare. Det är fantastiskt att se hur stort engagemang SM i fågelholk väcker. Trots de speciella förutsättningar som nu råder har lärare och elever runt om i Sverige engagerat sig för fåglarnas bästa, säger Karin Lexén.
Fler kreativa holkar: