SM i fågelholk. Här är bidragen Kwitterholken, Bamseholken och Övervakaren. Foto: Naturskyddsföreningen
Bostadsbrist i skogen? Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo, skriver Naturskyddsföreningen.
Därför uppmärksammar organsationen fågelholksbyggandet runt om i Sverige.
För att de flesta fåglar ska ha någonstans att bo behöver träden få bli gamla. Detta då de flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter inte själva kan hacka ut sitt hål.
Fakta
SM i fågelholk
Holkarna är byggda av skolelever från skolor runt om i hela Sverige. Naturskyddsföreningen anordnar SM i fågelholk tillsammans med Stockholmsmässan för att inspirera och väcka ungdomars naturintresse.Holkarna som gått vidare till finalen uppfyller alla reglerna som innebär att de ska vara gjorda av naturmaterial och uppfylla mått på hål och inre utrymme så att de verkligen kan fungera som bon för fåglar. Juryn har också uppmuntrat humor, fantasi och unik design.Källa: Naturskyddsföreningen
Bra med fågelholkar
Fåglarna är beroende av hackspettar som gör nya hål varje år och lämnar de gamla till nya invånare. När det inte finns tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll.
I SM i fågelholk tävlar hundratals barn och ungdomar under vägledning av lärare.
– Det är ont om hålträd i skogen och i andra miljöer, därför blir det bostadsbrist för fåglarna. Att sätta upp fågelholkar gör konkret naturnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att göra en egen holk är också en rolig aktivitet för skolklassen eller familjen och att följa livet i en holk är spännande för alla åldrar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
Årets finaliser presenterades 7 april på Skansen. Finalisterna kommer från hela landet – från Luleå i norr till Kristianstad i söder. Fram till 19 april kan du rösta på din favoritholk här.
Årets jury består av: Martin Emtenäs (Naturskyddsföreningens riksstyrelse), Tove Lönneborg (ordförande Fältbiologerna), Göran Ekberg (Stockholmsmässan), Eva Lindberg (verksamhetsledare för Natursnokarna, Naturskyddsföreningens rikskansli) och Daniel Holking (digitalkommunikatör, Naturskyddsföreningens rikskansli).