Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Bildspecial: Här är bidragen från SM i fågelholk

Biologisk mångfald Nu släpper Naturskyddsföreningen bilderna på finalisterna i tävlingen SM i fågelholk. 

Bildspecial: Här är bidragen från SM i fågelholk
SM i fågelholk. Här är bidragen Kwitterholken, Bamseholken och Övervakaren. Foto: Naturskyddsföreningen

Bostadsbrist i skogen? Det storskaliga svenska skogsbruket gör att många fåglar inte har någonstans att bo, skriver Naturskyddsföreningen.

Därför uppmärksammar organsationen fågelholksbyggandet runt om i Sverige.

För att de flesta fåglar ska ha någonstans att bo behöver träden få bli gamla. Detta då de flesta fåglar som bygger bo i trädens håligheter inte själva kan hacka ut sitt hål.

Fakta

SM i fågelholk

Holkarna är byggda av skolelever från skolor runt om i hela Sverige. Naturskyddsföreningen anordnar SM i fågelholk tillsammans med Stockholmsmässan för att inspirera och väcka ungdomars naturintresse.

Holkarna som gått vidare till finalen uppfyller alla reglerna som innebär att de ska vara gjorda av naturmaterial och uppfylla mått på hål och inre utrymme så att de verkligen kan fungera som bon för fåglar. Juryn har också uppmuntrat humor, fantasi och unik design.

Källa: Naturskyddsföreningen

Bra med fågelholkar

Fåglarna är beroende av hackspettar som gör nya hål varje år och lämnar de gamla till nya invånare. När det inte finns tillräckligt med träd att bygga bon i kan fågelholkar spela en viktig roll.

I SM i fågelholk tävlar hundratals barn och ungdomar under vägledning av lärare.

– Det är ont om hålträd i skogen och i andra miljöer, därför blir det bostadsbrist för fåglarna. Att sätta upp fågelholkar gör konkret naturnytta för alla de olika fågelarter som bygger bon i hål. Att göra en egen holk är också en rolig aktivitet för skolklassen eller familjen och att följa livet i en holk är spännande för alla åldrar, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Rösta på din favorit

Årets finaliser presenterades 7 april på Skansen. Finalisterna kommer från hela landet – från Luleå i norr till Kristianstad i söder. Fram till 19 april kan du rösta på din favoritholk här.

Årets jury består av: Martin Emtenäs (Naturskyddsföreningens riksstyrelse), Tove Lönneborg (ordförande Fältbiologerna), Göran Ekberg (Stockholmsmässan), Eva Lindberg (verksamhetsledare för Natursnokarna, Naturskyddsföreningens rikskansli) och Daniel Holking (digitalkommunikatör, Naturskyddsföreningens rikskansli).

Tävlingen hålls digitalt.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.