– Återvinning av stekfett och kaffesump är ett bra exempel på materialflöden baserade på cirkulär ekonomi, som vi aktivt försöker skapa tillsammans med våra partners. Det väsentliga är att de återvinns tillsammans – på så sätt effektiviseras transporterna och utsläppen per insamlad enhet minskar, kommenterar Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg och fortsätter:
– I dag strävar vi till att sortera allt avfall på våra fartyg och återvinna allt möjligt från konservburkar till textilier. Vi släpper aldrig ut avloppsvatten i havet.
Förra året samlades totalt 1 475 ton matavfall in från Viking Lines fartyg, vilket resulterade i cirka 112 000 kubikmeter biogas—motsvarande 127 000 liter bensin. Energin från detta kan försörja cirka 800 lägenheter eller 60 eluppvärmda enfamiljshus under ett år.
Dessutom bryts textilierna från fartygen ner till fibrer som kan användas för att tillverka nytt material. Under 2023 återvanns även 286 ton glasförpackningar, 50 ton metallavfall samt 346 ton papper och kartong från rederiets fartyg. I början av september startade rederiet även ett svinnprojekt på Viking Glory och Viking Grace, där all överbliven mat vägs och analyseras. På så sätt kartläggs hur stor del av avfallet som är överbliven mat respektive tallrikssvinn.
publicerad 31 oktober 2024