Åtta av tio beredda betala för bättre miljö

Energi En stor majoritet av svenskarna vill bidra till en bättre miljö. Sju av tio anser att sopsortering är det bästa sättet att bidra.

Åtta av tio beredda betala för bättre miljö
Shutterstock

Det är opinionsföretaget Sifo, som undersökt svenskarnas attityd till olika miljö- och hållbarhetsfrågor på uppdrag av det kommunala elbolaget Telge Energi. Det visar sig bland annat att åtta av tio tillfrågade kan tänka sig att betala extra för att bidra till samhälle, klimat och miljö. Mest villiga att betala extra är västerbottningarna, minst lust har de som bor i Västmanland.

Sju av tio tycker att det är mycket viktigt att företag tar ansvar för miljö och klimat. Fler äldre än yngre har den uppfattningen. Lika många svenskar anser att det krävs politiska förändringar som gynnar konsumenter att själva agera.

– Det är positivt att se ett så starkt engagemang för miljö- och klimatfrågorna ute i landet. Det är dock oroväckande att så få har kunskap om elavtalets betydelse – att välja förnybar energi och energieffektivisera är en av de viktigaste sakerna man kan göra för miljö och klimat, säger Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Bara två av tio svenskar uppger att de tar ansvar för en bättre värld genom att konsumera el mer klimatsmart. Allmänt vill kvinnor i större utsträckning göra mer och ställer högre krav på hållbar konsumtion.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.