Älskade stad flyttar in i Malmö

transporter I projektet Älskade stad samordnas avfallshantering med paketleveranser. Konceptet, som provats i Stockholm, ska nu även starta i Malmö.

Älskade stad flyttar in i Malmö
Ingar Lindholm

Genom att samordna leveranser till och från kunder ska transporterna i centrala Malmö kunna minska. Konceptet, som heter Älskade stad, drivs av bland andra Ragnsells, Bring och Vasakronan. Det finns redan i centrala Stockholm, där ett specialfordon med texten #Älskadestad rullat i kvarteren kring Drottninggatan, mitt i staden, i 1,5 år.

– Vi hade redan en omlastningscentral under Vasakronans kontor i centrala Stockholm, och samarbete med Ragnsells för den byggnaden som omfattade gemensam gods- och avfallshantering. Det var en ganska stor verksamhet, berättar Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Med tanke på trängseln i stadskärnan och utsläppen från alla transporter kläcktes idén att flytta ut verksamheten och koppla på fler fastigheter.

– För vår del är det viktigt ur ett attraktionsperspektiv. Trängseln skapar problem och det blir ingen trevlig miljö. Men framför allt ser vi att det är en viktig del av våra indirekta utsläpp, som vi vill påverka, säger Anna Denell.

Idag transporteras 3 000 paket i snitt i månaden till Brings kunder. Samtidigt forslas i snitt 8-9 ton avfall per månad. Men det finns utmaningar.

– Det vi ser är att det i början är lite svårt att få kunderna att hoppa på. Många sitter har redan avtal med speditör som de tycker fungerar bra. Det gäller att få dem att se fördelarna med det här, säger Ronald Bäckrud, Regionchef på Vasakronan i Stockholm.

Andra utmaningar är livsmedelsleveranser och stora butikskedjor med högeffektiva leveranssystem som går rakt in i butiken.

Nu ska alltså konceptet lanseras i Malmö, där Vasakronan äger Triangelns köpcentrum. I september ska malmöborna se den första Älskade stad-transporten rulla på gatorna, om allt går som planerat.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.